Muslimani dočekuju mubarek noć Lejletul-berat, vjesnik ramazana

    Muslimani dočekuju mubarek noć Lejletul-berat, vjesnik ramazana

    Muslimani u subotu, 27. marta dočekuju mubarek noć Lejletul-berat koja po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu nastupa u akšam i vjesnik je nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

    Lejletul-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

    U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

    Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova.