Muslimani večeras obilježavaju najodabraniju noć u godini – Lejletul-kadr

  Muslimani večeras obilježavaju najodabraniju noć u godini – Lejletul-kadr

  Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju najodabraniju noć u godini, 27. noć mjeseca ramazana Lejletul-kadr.

  Ova noć je značajna za muslimane jer je u njoj počela objava Kur’ana, u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr. Vjeruje se da je noć sakrivena u neparnim noćima posljednje trećine mjeseca ramazana, kada vjernici provode vrijeme u molitvama i ibadetu, kao i u itikafu u džamijama, slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a. s.

  Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr bit će održana večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 21.30 sati.

  Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić održat će uvodno obraćanje i proučiti Kadersku dovu, dok će vaz kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

  Direktan prijenos programa, u kojem će učestvovati i učači Kur’ana i izvođači kasida, bit će omogućen putem BIR Televizije i BHRT-a, te Radija BIR.

  Nakon svečanog programa klanjat će se jacija, teravih i vitr – namaz, s početkom u 22.07 sati.

  Iako je došlo do ublažavanja određenih mjera, podsjećamo da je tokom dolaska i boravka u džamijskim prostorima obavezno nošenje maske, pridržavanje mjera fizičke distance, te dezinfekcije prilikom ulaska u džamiju.