Muzej obuće “Bata”

  Muzej obuće “Bata”

  Najposjećeniji dio muzeja je svakako onaj u kome je izložena zbirka cipela poznatih: srebrne cipele Eltona Džona , balske cipele britanske kraljice Viktorije, plave cipele Elvisa Prislija, „Beatles” čizme Džona Lenona, čizme sa šarom zebre slikara Pabla Pikasa, itd.

  Većina muzeja odavno nisu ono što su nekada bili – puke galerije slika i skulptura. Jedan od najzanimljivijih modernih muzeja (po nekim kriterijumima i jedan od Top 10) u svijetu,  jeste Muzej obuće čuvene modne kuće „Bata”, u Torontu.

  U ovom interesantnom muzeju možete vidjeti izložbu obuće iz svih krajeva svijeta i gotovo svih epoha, koju je za muzejsku postavku godinama sakupljala Sonja Bata, supruga Thomas-a Bate, nasljednika osnivača čuvene imperije cipela – Tomaša Bate. Poslije Drugog svjetskog rata, iselivši se za Kanadu i putujući sa svojim suprugom širom svijeta na njihovim poslovnim putovanjima, Sonja Bata je postepeno uspjela da oformi veliku kolekciju obuće iz svih dijelova svijeta. Kada je njen suprug u septembru 2008. godine umro, mediji su se ponovo sjetili priče o njegovom ocu, Čehu iz mjesta Zlin, koji je 1894, u dvije prostorije u svom rodnom mjestu osnovao prvu proizvodnju obuće.

  bata_shoe_museum
  Godine 1979, porodica Bata u Torontu je osnovala Fondaciju Muzeja Bata cipela – kao internacionalni, istraživački centar i mjesto gdje je obuća sakupljana godinama, našla svoje mjesto.

  Petnaestak godina kasnije, posjetivši Sonju Batu, očaran i inspirisan njenom kolekcijom cipela od kojih je svaka bila čuvana u svojoj kutiji, arhitekta Rejmond Morijana (Raymond Moriyana) osmislio je zgradu od metala i stakla na četiri sprata, u obliku kontejnera, koja asocira na kutiju za cipele. Zdanje koje se danas nalazi u „muzejskom kvartu” Toronta, na broju 237 u ulici Bloor, u neposrednom centru grada,  otvoreno je 1995. godine. U zgradu je ubrzo smještena čitava kolekcija cipela Sonje Bate i proglašena stalnom postavkom muzeja, koja broji preko 10 000 pojedinačnih komada obuće, ali i onih u paru.

  shoe30

  Danas je Muzej obuće „Bata”, mjesto najveće i najkompleksnije postavke kolekcije obuće i opreme za obuću, na svijetu. U okviru muzeja postoji nekoliko izložbi od koji je jedna stalna, dok se preostale tri povremeno mijenjaju, na primjer: „”Obuća kroz vijekove”, „Dizajneri obuće XX vijeka”, ili „Od renesanse do baroknih štikli”. Stalna postavka muzeja podijeljena je na četiri oblasti: „Sve o cipelama”, „Inuitske čizme – umjetnost žena”, „Nježni koraci – Ženska obuća XIX vijeka” i „Ilustracije cipela iz dječijih knjiga”. Najveća zbirka obuće u muzeju obuhvata onu američkog domorodačkog stanovništava – Indijanaca i Inuita (Eskima), dok je najposjećeniji dio muzeja svakako onaj u kome je izložena zbirka cipela poznatih: srebrne cipele Eltona Džona (sa platformom i monogramom), balske cipele britanske kraljice Viktorije, plave cipele Elvisa Prislija, „Beatles” čizme Džona Lenona, čizme sa šarom zebre slikara Pabla Pikasa, itd

  Šetajući ovim interesantnim muzejem, posjetioci mogu da se upoznaju sa različitim cipelama i njihovim pričama tokom prethodnih 4500 godina, od na primer načina na koji su pravljene, materijala koji su za to upotrebljavani… preko toga kakvu je šiljastu obuću nosio evropski srednjovjekovni vitez, a kakve mokasine američki Indijanci…

  shoes7

  U muzeju možete saznati i kako su cipele određivale status u različitim kulturama, u kojoj mjeri je njihov dizajn bio odraz političkih ili socijalnih prilika, te kako je osmišljena praktična obuća za razna zanimanja… Na kraju, vidjećete kako je izgled čarapa kroz vijekove uticao na izgled obuće na primjer kralja Čarlsa I, ili Napoleona Bonaparte, te kako su izgledale neke od najuvrnutijih ciplela na svijetu – francuske cokule za razbijanje oraha ili obuća japanskih sumo hrvača!

  Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

  SHARE
  Prethodni članakTajna gorućeg kamena
  Naredni članakDinka Smajlagić