Muzeji u Lisabonu

Muzeji u Lisabonu

Putujete li u Lisabon, postoje mjesta koja svakako trebate obići. Predstavljamo vam nekoliko muzeja vrijednih pažnje.

Muzej Caloustea Gulbenkiana

Izvanredna kolekcija eksponata sa istoka i zapada

Sjeveroistočno od parka Eduarda VII nalazi se Muzej Gulbenkian, jedan od velikih svjetskih muzeja i neopjevano blago Evrope. Muzej je dio Fondacije Calousta Gulbenkiana, a u njemu su izloženi dragulji egipatske, grčke, rimske, islamske, azijske i evropske umjetnosti. U ovom muzeju smještena je jedna od najbogatijih privatnih zbirki umjetničkih djela, koju je tokom perioda od 40 godina sakupio naftni magnat Calouste Gulbenkian, jedan od najbogatijih ljudi 20. vijeka. Potkraj života, Gulbenkian se preselio u Portugal, a cjelokupnu svoju zbirku ostavio je u naslijeđe državi kada je 1955. godine umro u 86. godini života.

Muzej je renoviran i osavremenjen 2001. godine, a za vrijeme odvijanja radova, veći dio muzejskih eksponata bio je izložen u njujorškom Metropolitanu. Među mnogobrojnim eksponatima svakako vrijedi istaći egipatsku zbirku koju krase čuvena zlatna posmrtna maska, izvanredno očuvana zdjela od alabastera stara 2700 godina, niz bronzanih skulptura mačaka, grčku zbirku kovanica, rijetke primjerke kineskog porcelana, japanske umjetnine, te prekrasne perzijske tapiserije iz 16. i 17. vijeka.U iznimno bogatoj zbirci evropske umjetnosti nalaze se djela Rembranta, Rubensa, Monea, Van Dajka, Renoara i drugih renomiranih evropskih umjetnika.

Muzej Gulbenkian dijeli zajedničko dvorište sa Centrom moderne umjetnosti, koji sadrži zbirku djela moderne i savremene umjetnosti Portugala isvijeta, izloženu na dva sprata. Zbirka Centra sadrži više od 10.000 eksponata.

Kupovinom Lisabonske kartice možete ostvariti popust pri kupovini ulaznica za muzej, te bez naknade koristiti sredstva javnog prevoza u Lisabonu.
Kako pronaći muzej:

Adresa: Avenida de Berna, 45A,
Linija gradskog prevoza: Metro stanice – São Sebastião ili Praça de Espanha
Radno vrijeme: 10:00 do 17:45 (Muzej je zatvoren ponedjeljkom)
Web stranica: museu.gulbenkian.pt

Znamenitosti u blizini muzeja:

Muzej  Anastácio Gonçalves –Muzej sadrži fantastičnu zbirku ličnih ukrasnih predmeta
Campo Pequeno–monumentalna arena za borbu bikova, sagrađena u maorskom stilu.

1

Muzej drevne umjetnosti

Nacionalna galerija Portugala

Tramvaj broj 25 prolazi kroz gradsko naselje Lapa, i zaustavlja se na stanici Rua das Janelas Verdes, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Muzej drevne umjetnosti. Muzej sadrži postavku radova različitih autora stvaranih u periodu od 14. do 20. vijeka. Svakako vrijedi pogledati remek djela portugalske umjetnosti, kao i niz radova japanskih umjetnika koji prikazuju dolazak protugalskih moreplovaca u Japan. Ova djela vjerno dočaravaju fascinaciju japanskih umjetnika evropljanima, čije su fizionomija i način odijevanja, posebno vjerno prikazani na izloženim djelima. Tema pomorskih istraživanja i kolonizacije prevladava zbirkom, te jasno ilustruje veze Portugala sa Afrikom, Indijom, Kinom i Japanom.

Nezaobilazan dio kolekcije Muzeja svakako su i ukrasni predmeti i escajg, kao i monštranca iz Belema, napravljena od prve pošiljke zlata koju je sa sobom donio čuveni  moreplovac Vasco da Gama. Svakako valja istaći i kolekciju francuskog escajga iz 18. vijeka, u kojoj se posebno ističu komadi koje je izradio François Thomas Germain, koji su nekada pripadali kraljevskoj porodici, a smatraju se najljepšim primjercima na svijetu.

Kupovinom Lisabonske kartice možete dobiti besplatne ulaznice za muzej, te bez naknade koristiti sredstva javnog prevoza u Lisabonu.

Kako pronaći muzej:

Adresa: Rua das Janelas Verdes, gradsko naselje Lapa
Linija gradskog prevoza: tramvaj broj 25
Radno vrijeme: Muzej radi od srijede do nedjelje od 10:00 do 18:00; utorkom od 14:00 do 18:00. Ponedjeljkom i utorkom ujutro, muzej je zatvoren za posjetioce.
Web stranica: www.mnarteantiga-ipmuseus.pt

Znamenitosti u blizini muzeja:

Bazilika da Estrela –Prekrasnabazilika sa kupolom
Vrtovi Estrela –Veličanstveno uređen gradski park sa egzotičnim biljkama
Palata sv. Benta –Zgrada državnog parlamenta sagrađena u neoklasičnom stilu
Muzej marioneta – Fascinantna zbirka lutaka iz cijelog svijeta

mude-interior

Muzej dizajna i mode

Međunarodni dizajn i stil

Lisabonski Muzej dizajna jedan je od vodećih muzeja te vrste u svijetu, a prema mišljenju nekoliko vodećih svjetskih kritičara, zbirka Muzeja najbolja je zbirka te vrste u Evropi.

Muzej sadrži kolekciju portugalskog biznismena Franciska Capela, koja sadrži više od 1.200 predmeta visoke mode, uključujući tu i poznatu večernju haljinu Jeana Dessesa koju je Renee Zelweger nosila na dodjeli Oskara 2001. godine, kao i čuvenu kolekciju Christiana Diora pod nazivom „New Look“ iz 1947. godine.

Zbirka eksponata sadrži djela više od 230 dizajnera koja oslikavaju trendove dizajna iz cijelog svijeta. Neki od poznatih svjetskih dizajnera čija su djela zastupljena u kolekciji svakako su i: Phillipe Starck, Charles Eames, George Nelson, Arne Jacobsen, Paul Henningsen, Vener Panton, Masanori Umeda, Henning Koppel i Tom Dixon.

Muzej sadrži oko 1.000 izložbenih predmeta i više od 1.200 komada odjeće, čiji su autori renomirani dizajneri poput Jeana Paula Gaultiera, Vivienne Westwood, i Yvesa Saint Laurenta.

Kupovinom Lisabonske kartice možete ostvariti pravo na besplatan ulaz u veliki broj lisabonskih znamenitosti, te bez naknade koristiti sredstva javnog prevoza.

Kako pronaći muzej:

Radno vrijeme: Muzej radi svakog radnog dana izuzev ponedjeljka, od 10:00 do 20:00 (petkom i subotom muzej ostaje otvoren do 22:00)
Adresa: Rua Augusta, 24
Web stranica: www.mude.pt

Znamenitosti u blizini muzeja:

Comercio Square–Monunentalni trg na obali rijeke
Lift Santa Justa –Toranjsa liftom, koji nudi jedinstven pogled na grad
Trg Rossio–Elegantni glavni trg u Lisabonu
Rua das Portas de Santo Antão– Pješačka ulica u kojoj se nalazi veliki broj restorana

Trg obnovitelja –Veliki prometni trg
Avenida da Liberdade–Glavna gradska avenija

 

Muzej keramičkih pločica

Umjetnost keramičkih pločica

Unatoč svojoj pomalo udaljenoj lokaciji, ovaj prekrasni muzej svakako vrijedi posjetiti, zbog veoma zanimljive kolekcije koja obuhvata pet stoljeća proizvodnje ukrasnih keramičkih pločica.

Kolekcija muzeja jedinstvena je u svijetu i sadrži fascinanan spektar različitih pločica od kojih neke datiraju još iz 15. vijeka. Svakako vrijedi pogledati i eksponate koji prikazuju način izrade keramičkih pločica. Muzej je smješten u prostorijama samostanskog kompleksaSvete Bogorodice, čiji je enterijer, nakon obnove koja je uslijedila poslije velikog zemljotresa, raskošno uređen, te se danas smatra jednim od najljepših objekata u gradu.

Jedan od zanimljivijih eksponata muzeja svakako je plavo-bijela kompozicija koja se sastoji od 1.300 pločica, ukupne dužine 23 metra, koja prikazuje gradsku panoramu Lisabona iz 1738.  godine, prije velikog zemljotresa, a koja se smatra najdužim mozaikom od keramičkih pločica u Portugalu.

U sastavu muzeja nalazi se i kafeterija i suvenirnica.

Kupovinom Lisabonske kartice možete dobiti besplatne ulaznice za muzej, te bez naknade koristiti sredstva javnog prevoza u Lisabonu.
Kako pronaći muzej:

Adresa: Rua Madre de Deus, 4
Linija gradskog prevoza: Autobus broj 794 sa sa stajališta Comercio Square ili taksi.
Radno vrijeme: 10:00 do 18:00 (od srijede do nedjelje.), 14:00 do 18:00 (utorkom) (Muzej je ponedjeljkom zatvoren za posjetioce)
Web stranica: mnazulejo.imc-ip.pt
Cijena karte: Besplatan ulaz uz predočenje Lisabonske kartice!

Znamenitosti u blizini muzeja:

Vojni Muzej –Postavka eksponata koji prikazuju bitke koje je Portugal vodio kroz svoju historiju