Muzeji u Sarajevu koje DANAS možete posjetiti potpuno BESPLATNO

  Muzeji u Sarajevu koje DANAS možete posjetiti potpuno BESPLATNO

  Osamnaesti je maj, dan kada se obilježava Međunarodni dan/noć muzeja. Jedinstvena je to prilika da obiđete muzeje potpuno besplatno i prisustvujete organiziranim događajima, izložbama ili danu otvorenih vrata.

  Foto: Grad Sarajevo

  Pandemija je promijenila pojavnu stvarnost – tako je i svijet muzeja u 2021. godini u procesu propitivanja i promišljanja. Ove godine se Dan muzeja obilježava pod temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“.

  Donosimo prijedlog koje muzeje u Sarajevu biste mogli posjetiti danas:

  Olimpijski muzej

  Ukoliko ga niste posjetili otkako je otvoren, danas je jedinstvena prilika da posjetite muzej koji baštini i čuva uspomenu na dane kada su u Sarajevu održane Zimske olimpijske igre. Iz Olimpijskog muzeja pozvali su posjetioce da obilježe sa njima Međunarodni dan/noć muzeja i priušte djeci da stvaraju sopstvenu umjetnost u njihovom dječijem kutku!

  Foto: Olimpijski muzej Sarajevo

  Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

  Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u ovoj godini slavi 60 godina neprekinutog rada. Pogledajte Stalnu postavku Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine – radnu sobu Ive Andrića, Hasana Kikića, rukopise! Pogledajte priče i portrete o majkama i kćerima autorice Franci Kreis na izložbi koja je otvorena sinoć! U prizemlju muzeja je likovna galerija „Mak”, a ispred kuće je lijepo dvorište u kojem možete popiti kafu. Od 10 do 22 sata u utorak Muzej je otvoren za posjetitelje/ice, a ulaz je besplatan za sve.

  Foto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

  Zemaljski muzej

  Osjetite čari Botaničkog vrta u proljeće, predahnite i upijte koju zraku sunca na njegovim klupama, nakon što ste pregledali aktuelne izložbe muzeja ili postavke koje do sada niste uspjeli obići! Ulaz je također besplatan!

  Foto: Facebook

  Historijski muzej BiH

  Kao i prethodnih, Historijski muzej BiH i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja i pridružuje se internacionalnoj porodici muzeja, koji proslavljaju naslijeđe i muzejske priče.

  Muzejski tim je za vas pripremio program, koji će trajati od 10 do 21 sat:

  • 10:00 – 11:30 Radionica „Buđenje solidarnosti“

  Kako nam umjetnost može pomoći u oporavku društva? Koja je budućnost muzeja? Kroz radionicu „Buđenje solidarnosti“ putujemo kroz historiju umjetnosti i učimo kako kultura pomaže da se izborimo sa društvenim krizama. Radionica se realizira u okviru istoimene izložbe, čiju realizaciju je pomogla Evropska unija u BiH.

  • 12:00 – 13:00 „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – kustosko vođenje kroz izložbu

  Koja je uloga filmske umjetnosti u bosanskohercegovačkom društvu? Kako je film doprinosio razvoju društva? Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje idjelatnike Bosne I Hercegovine kroz historiju I potaknuti promišljanje o kompleksnosti I izazovima stvaranja filma – prikazujući svijet I život filma “iza scene”.

  • 13:00 – 21:00 Muzejska kafa

  Nakon obilaska muzejskih postavki, možete se odmoriti uz muziku iz domaćih filmova. Museum cafe je na platou muzeja, uz podršku Cafe Tito.

  • 14:00 – 17:00 Simultano kustosko vođenje kroz muzejske priče

  Otkrijte priče koje se čuvaju u Historijskom muzeju BiH! Predstavljamo Vam: stalnu postavku „Opkoljeno Sarajevo“, „15 godina“ (fotografije Jima Marshalla), „Otvoreni depo“, „Polet žena“, „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine“ i „Buđenje solidarnosti“.

  • 17:30 – 19:00 Iz historije jugoslovenskog filma: Praška škola

  Predavanje vodi profesor Faruk Lončarević. Aktivnost se realizira uz pomoć i podršku Filmskog centra Sarajevo.

  • 19:00 – 20:00 Projekcija filma „Golim rukama“ Hajrudina Šibe Krvavca

  Film „Golim rukama“ iz 1981. godine, autora Šibe Krvavca, pokazuje kako se vlastitim radom stanovništvo Jugoslavije nosilo sa izazovima Drugog svjetskog rata, poslijeratne neimaštine i loših vremenskih prilika. „Golim rukama“ je filmska priča o oporavku društva snagom individualnog rada i željom za ljepšom budućnosti – priča koja može biti inspiracija u svakom vremenu i pred različitim preprekama. Projekcija filma će se održati u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo.

  Muzej ratnog djetinjstva

  Ovogodišnje izdanje Međunarodnog dana muzeja, čija je tema „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“, Muzej ratnog djetinjstva obilježit će besplatnim ulazom 18. maja, te radionicom “Muzej od mašte” kroz koju ćemo na jedan dan postati kustosi i kustosice, producenti, dizajnerice i umjetnici i zajedno stvoriti jedan novi, kreativni, muzej budućnosti!
  Pripremite se za puno rezanja, lijepljenja, crtanja, planiranja i dizajniranja. Nekoliko zadataka koje ćete uraditi prije radionice pomoći će da tokom radionice od ideja u vašim glavama nastane pravi pravcati muzej!
  Mjesto: Muzej ratnog djetinjstva, Logavina 32
  Vrijeme: subota 22. 5. u 10.00 h
  Uzrast: za djecu od 7 godina i starije
  Broj prijava je ograničen, a za više detalja kliknite na link za prijavu.