Na bugarskim plažama besplatni suncobrani i ležaljke

  Na bugarskim plažama besplatni suncobrani i ležaljke

  Dvadeset tri plaže na bugarskom Crnomorju nudit će besplatne suncobrane i ležaljke tokom ljetne turističke sezone.

  Bugarska se na ovakav potez odlučila kako bi spasila turizam koga je u neočekivan položaj dovela nepredvidiva kriza izazvana koronavirusom. Ovog ljeta Bugari će računati na turiste iz susjednih zemalja čiji državljani putuju pretežno putničkim vozilima, a planiraju i subvencioniranje charter letova kao veoma važnu mjeru podrške sektoru.

  Na prvo mesto država stavlja domaće turiste koji će biti privučeni nižim cijenama plažnih usluga. Jedna od osnovnih mjera koje su preduzeli jeste smanjenje cijena suncobrana i ležaljki. Saglasno zakonu one moraju biti bar za 50 posto niže od prošlogodišnjih.

  Sa današnjim danom na bugarskom primorju postoji 57 važećih ugovora o koncesiji i 75 o zakupu plaža. Suncobrani i ležaljke će na 23 od ukupno 132 plaže biti besplatni, dok će na ostalim njihova cijena iznositi od 1 do 5 leva (od 1 do 5 KM). Besplatni će biti suncobrani i ležaljke na sljedećim plažama: Kavaci – jug, Kavaci – sjever, Elenite, Međunarodni omladinski centar Primorsko, Carevo – centralna plaža, Aheloj, Obzor – jug i dr. U ljetovalištu Zlatni pesci turisti će za suncobran i ležaljku plaćati po 2 leva, u Albeni – po 1 lev, u Balčiku – po 1,50 leva, dok će njihova cijena u Sozopolu iznositi od 3 do 5 leva.

  Svi koji gazduju plažama dužni su da ponude sniženje cijena suncobrana i ležaljki najmanje od 50 posto, a za nepoštovanje ovog zahtjeva predviđena je novčana kazna od 50 hiljada leva. Za ponovljeni prekršaj kazna je 100 hiljada leva.

   

  ZLATNI PJASCI – BUGARSKA RIVIJERA