Na vrh sa ćirom

  Na vrh sa ćirom

  Omeđen rijekama: Turijom, Litvom, Oskovom i Sprečom, a prekriven: borom, jelom i smrčom, te bukvom, javorom i hrastom, opjevan u pjesmama, ovjekovječen u filmovima, na sjeveroistoku Bosne uzdiže se Konjuh sa svojim 1328 metara visine.

  Konjuh je planina neobične ljepote, prekrasnih crnogoričnih i bjelogoričnih šuma, ispresjecana rijekama, potocima i potočićima.

  U svojim njedrima skriva neobično i veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, bogatstvo što mu ga podari Bog i priroda, što stvaraju ljudi vijekovima i što stvaraju i danas.

  Šumama Konjuha lutaju: mrki medvjed, divlja svinja, lisica; u bistrim potocima i jezerima skrivaju se pastrmka i potočni rak. Na Konjuhu raste i rijetka biljka lincura (srčanik) Gentiana Lutea, zaštićena i ugrožena biljna vrsta.

  Veliki su potencijali Konjuh planine. Tu su dva jezera sa uređenim plažama i mogućnostima za ribolov- Ramićko i Breštica, planinarski dom Varda i turističko-ugostiteljski objekat Zlača sa svim sadržajima za odrasle i djecu, bogatom kulinarskom ponudom i prenoćištem.

  Za one koji vole historiju svakako će se naći nešto posebno. Na samoj planini je i nekoliko nekropola stećaka (najpoznatiji Božićka Banovića, po kojem je i obližnji grad Banovići dobio ime), ostaci karavanskog puta  kojim se iz Tuzle prevozila so širom Europe, kao i spomenici iz NOR-a.

   

  Ono što je možda najinteresantnije na ovoj planini je uskotračni turistički voz Ćiro čijim su se dijelom obnovljene trase već provozali prvi turisti. Kada bude dovršena, pruga će ići do samog vrha ove prelijepe planine.

  Vesna Avdagić, Furaj.ba