Nacionalni park “Sutjeska” postaje sve ljepša priča

  Nacionalni park “Sutjeska” postaje sve ljepša priča

  Najstariji i najveći nacionalni park u BiH obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore

  spomenik-bitke-na-sutjesci-640x480

  Nacionalni park „Sutjeska“ iz godine u godinu postaje sve ljepša priča zahvaljujući prije svega novim sadržajima posebno u infrastrukturi koji su uvedeni kroz projekte EU i u partnerstvu sa Opštinom Foča i Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, izjavio je Agenciji Fena direktor NP „Sutjeska“ Zoran Čančar.

  Po njegovim riječima, osim uređenja info punktova, pješačkih i biciklističkih staza i uvođenja informatičke opreme, koji su bili obuhvaćeni tim projektima, u toku je i proces restauracije postojećih katuna na prostoru Nacionalnog parka kako bi se očuvao tradicionalni način pripreme i spravljanja organske hrane, zadržalo stanovništvo i gosti, a sve u cilju kompletnije turističke ponude.

  Čančar ističe da se iz mjeseca u mjesec povećava broj gostiju i posjetilaca NP „Sutjeska“, iz svih zemalja ex Jugoslavije, a među posjetiocima su i gosti iz Italije, Švajcarske, Švedske, Slovačke, Češke, Španije…

  Prošle godine je Nacionalni park „Sutjeska“ zvanično posjetilo između 10 i 12 hiljada posjetilaca, međutim, kako ističe direktor Čančar, stvarni broj posjetilaca je daleko veći jer kroz „samo srce“ Nacionalnog parka prolazi magistralni put i mnogi koji prolaze tim putem se zaustavljaju i provedu određeno vrijeme unutar Nacionalnog parka.

  U sklopu Nacionalnog parka postoje i hotelski kapaciteti sa oko 200 ležaja, uređen kamp, sportsko-rekreacioni centar, sportski tereni za više vrsta sportova, kao i otvoreni bazen – rekreaciono jezero površine 16.000 m2, a interes posjetilaca privlače i istorijski spomenici na prostoru NP „Sutjeska“.

  NP zapošljava 75 radnika, a unutar Nacionalnog parka stalno boravi 20-30 osoba koje čine malobrojno lokalno stanovništvo, uglavnom u rubnim dijelovima parka.

  Govoreći o aktuelnoj priči u vezi sa NP „Sutjeska“ oko dodjele ili nedodjele koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka “Sutjeska”, a nakon što je Vlada Republike Srpske u februaru 2012. donijela Odluku kojom se daje suglasnost za izgradnju, direktor Čančar ističe da je provedena javna rasprava o tome i da se na tome stalo.

  – U zakonu stoji da će se hidrocentrale graditi ukoliko je to interes države, ako nije onda neće. Uglavnom, bile su javne rasprave i svako je mogao reći svoje mišljenje, a odluka će biti donesena na višim instancama – kazao je Čančar.

  Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH.

  Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

  Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je više od 66 odsto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi.

  Pored toga, Nacionalni park “Sutjeska” upravlja lovištem “Zelengora”, koje zahvata površinu od oko 53.240 ha.

   

  Izvor: Fena