Naida Bećar: Aqaba i Mrtvo more

  Naida Bećar: Aqaba i Mrtvo more

  Putovanje u Jordan željele smo zaokružiti i južnim dijelom ove države. Nakon Petre i pustinje Wadi Rum, naša sljedeća destinacija bila je Aqaba. Dok je posljednja lokacija u povratku prema Ammanu bila najniža tačka na Zemlji, Mrtvo more. 

  Aqaba

  Aqaba je udaljena svega 60 kilometara od naše prethodne destinacije, pustinje Wadi Rum. Pustinjski krajolik i još toplija temperatura prate nas do Aqabe. Aqaba je grad u južnom dijelu Jordana i ujedno jedina jordanska luka koja se nalazi u Akapskom zaljevu koji pripada Crvenom moru. Aqaba zajedno sa svojom okolicom čini slobodnu ekonomsku zonu, AZES sa posebnim poreznim zakonima. Tako da na ulasku i izlasku iz Aqabe morate proći zasebnu kontrolu.

  Aqaba je pravo turističko odredište i turizam je dobro razvijen. Znatno se razlikuje Ammana, jednostavno pravo mjesto za odmor od buke i stalne užurbanosti. Moram priznati, na trenutke sam znala pomisliti da uopšte nismo u Jordanu.

  Obzirom da smo izabrale luksuzniji hotel za naš zasluženi odmor, nakon „chekiranja“ odmah smo se uputile na plažu. Iako je bio novembar, u Aqabi je temperatura iznosila 26 °C. Nakon odmora i uživanja na obali Crvenog mora, posjetu Aqabi završavamo razgledanjem grada i večerom. Za preporuku je restoran AL Shami Restaurant. Odlična hrana, svježa riba i škampi su bili naš izbor. Cijene su jako pristupačne, dosta povoljnije u odnosu na Aman i Petru.

  Ukoliko kupujete poklone i suvenire a posjetiti ćete i Aqabu, kupovinu obavite upravo ovdje. Cijene su povoljnije nego u drugim gradovima u Jordanu.

  Mrtvo more

  Naša posljednja lokacija za posjetiti u Jordanu je Mrtvo more. Mrtvo more je najniža tačka na Zemlji, čiji sadržaj soli iznosi i do 33%. Usporedbe radi, slanost Sredozemnog mora iznos svega 3%. Iz Mrtvog mora  voda ne ističe, vlada suha pustinjska klima. Kada smo mi stigle do Mrtvog mora temperatura je iznosila čak 33 °C. Zbog visoke temperature i isparavanje je vrlo veliko, ali isparava samo voda. Svi minerali i soli ostaju u vodi i dalje se skupljaju.

  Ako pravite listu atrakcija destinacije na koju putujete, onda znate da je neke lakše dok druge teže organizovati. Upravo je Mrtvo more bila jedna od atrakcija koju je malo teže organizovati, te smo odlučile da ćemo je realizovati bez previše planiranja.

  Autoput koji vodi do Mrtvog mora ujedno se nalazi duž izraelske granice. Policija i kontrole su učestale iz sigurnosnih razloga. Duž tog puta, smijenjuju se dijelovi gdje apsolutno nema nikoga i poneka naselja mjesta. Nakon vožnje od skoro 3 sata, stižemo do Mrtvog mora. Pogled na Mrtvo more je nevjerovatan.

  Naravno, ubrzo i tražimo mjesto gdje se možemo okupati odnosno plutati. Kako idete sjevernije tako dolazite do hotelske zona, gdje kupanje u Mrtvnom moru naplaćuju čak i do 30 €. Međutim, nailazimo na mjesto gdje ima par parkiranih vozila i par osoba koje plutaju u moru. Parkiramo se i spuštamo se polako prema moru.

  Vrlo oštra obala, ulazak u more i neki čudan osjećaj kao da vas neka sila gura na površinu. Koža nakon izlaska iz mora je tako nježna, a obavezno je da običnom vodom uklonite svu količinu soli koju imate na koži. Mi smo kupili vodu, kao i ostali, tako da smo se odmah po izlasku iz vode „okupali“.

  Nakon Mrtvog mora krećemo put Ammana, obzirom da nam je let u večernjim satima. Pravi saobraćajni haos možete doživjeti u popodnevnim satima u glavnom gradu Jordana. Kako biste uspjeli uopšte voziti morate se ponašati kao i oni, ali sa dosta opreza.

  Putovanje u ovu zemlju Bliskog Istoka je totalno drugačije od bilo koje ranije destinacije. Vrijedilo je svih neprespavanih sati, svih pređenih kilometara i pješačenja po cijeli dan. Jordan ima još vrijednih lokacija za posjetiti kao što su Jerash, Madaba, planina Nebo ali nama je jednostavno nedostajalo još par dana.

  Tekst i fotografije: Naida Bećar

  Više informacija i na blogu Nai’s Travel Tips.