Najbolje ocijenjena jela bivše Jugoslavije

Dok se u zemljama regiona, onako kako samo mi na Balkanu znamo, raspravljamo oko toga može li burek biti sa sirom ili ne, za sve izvan našeg govornog područja te su pojedinosti sasvim nevažne i jela koja su probali u našim zemljama ocjenjuju isključivo po njihovom okusu.

 

 
Foto: Furaj.ba

Ukoliko zavrtite „atlas ukusa“ moći ćete vidjeti koja su najbolje ocjenjena jela u zemljama bivše Jugoslavije, pa pogledajmo:

Srbija

Od 59 jela koja treba probati u Srbiji, prvo mjesto s ocjenom 4,8 dijele ajvar i zlatiborska komplet lepinja. Ajvar je predstavljen kao „tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i Istočne Evrope“, dok je komplet lepinja „razložena“ na somun, pretop, kajmak i jaje.

„Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mlijeka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama“, navedeno je.

Na drugom mjestu je burek sa sirom (4,6), a slijede ga sarma, krofne, pljeskavica, bijela čorba…

Hrvatska

Možda će nekima biti čudno, ali kao najbolje ocjenjeno jelo u Hrvatskoj prvo izađe – burek sa sirom, mada ima istu ocjenu (4,6) kao riba na gradele – tradicionalni način spremanja svježe ribe na roštilju na hrvatskoj obali Jadrana.

„Riječ gradele se odnosi na jednostavnu metalnu rešetku, ali je također dalmatinska ideologija i stil života tokom ljeta… Važno je da se riba savršeno ispeče, a da istovremeno ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premaže grančicom ruzmarina koja je umočena u maslinovo ulje“.

S ocjenom 4,5 prati ih istarski fuži (tkestenina koja se obično služi uz juneći gulaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…

Bosna i Hercegovina

Burek je, očekivano, prvi i kad su u pitanju jela BiH.

„Jelo je veoma popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, ima pravo na brak“, navodi se uz napomenu da „većina lokalaca tvrdi da se samo burek s mljevenim mesom može zvati burekom“.

Istu ocjenu doduše imaju zeljanica i sirnica, ali i ćevapi, suho meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije goveđeg, telećeg, ovčijeg i janjećeg mesa.

Sjeverna Makedonija

Na meniju Sjeverne Makedonije ajvar je ocjenjen sa 4,8, a ljutenica sa 4,5. Makedonski zelnik, „tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima kao što su sir, špinat, jaja, meso, praziluk ili kupus“ dobila je preporuku s ocjenom 4,4, čuvena ohridska pastrmka je na 4,3, a „gravče na tavče“ 4,1.

Slovenija

Krofne drže apsolutno prvo mjesto u slovenačkoj kuhinji po ocjeni sladokusaca s Taste Atlasa, a i u nastavku slatkiši dominiraju. Prekmurska gibanica je broj 2, tradicionalni dezert sjeveroistočne regije Slovenije, koji u originalu ima osam slojeva – kore se filuju makom, slatkom pavlakom, mljevenim orasima i rendanim jabukama. Treća je bledska krempita, karakteristična po tome što je polovina krema od jaja zamjenjena ulupanim šlagom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content