Najmlađi bh. Ironman Timur Čerkez i ove godine na „Ocean Lava Montenegro“...

  Najmlađi bh. Ironman Timur Čerkez i ove godine na „Ocean Lava Montenegro“ triatlonu

  Najmlađi bh. Ironman Timur Čerkez uveliko je počeo s pripremama za „Ocean Lava Montenegro“ triatlon, koji će u maju biti održan u Kotoru (Crna Gora).

  Timur je već učestvovao prošle godine, kada je distancu polu Ironman-a savladao za šest sati i dvije minute. Samo dva mjeseca poslije toga u Hamburgu ostvario je svoj višegodišnji san. Uspješno je završio i punog Ironman-a što je tehnički najteži triatlon u svijetu. Izazovu da u ukupnom vremenu od 17 sati prepliva distancu od 3.8 km, pređe 180 km biciklom i na kraju istrči 42.2 km Timur je odgovorio sjajnim ukupnim prolaznim vremenom od  12 sati, 14 minuta i 28 sekundi.

  „Prošle godine tokom priprema za Kotor radio sam na izdržljivosti, a ove godine u fokusu treniranja mi je brzina. Očekujem bolje rezultate nego prošle godine, a ide mi u prilog što sada već poznajem stazu kao i ukupno iskustvo koje sam stekao prošle godine“, kaže Timur.

  Iako su do triatlona više od tri mjeseca, da bi bio što spremniji za trku, već radi “brick” treninge ili simulaciju utrke, gdje s jedne discipline prelazi na drugu bez veće pauze.“ „Treninge sam koncipirao na način da imam dva duža, čiji cilj je pojačati izdržljivost te više kraćih, na kojima radim na brzini i tehnici“, pojašnjava.

  Uz sve napore, veoma je važno uskladiti i stil života i ishranu, kako bi rezultati bili što bolji.

  „Tijelu treba „gorivo“ za pripremu mišića prije i oporavak nakon treninga, i to je nešto što mnogi zanemaruju. Balans proteina, ugljikohidrata i dobrih masnoća je ključan, a moji mišići se oporavljaju uz napitak Dukat Fit, koji konzumiram već duže vrijeme“, rekao je Čerkez.

  Sve tri discipline u polu Ironmanu, 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21 kilometar trčanja, jednako su teške, kaže Čerkez te dodaje da mu je omiljena plivanje, jer ga trenira najduže. Najmanje iskustva ima s cestovnim biciklizmom, a ističe kako se 90 kilometara koje treba savladati u Kotoru dosta razlikuju od rekreativnog biciklizma. I trčanje u triatlonu je teže nego trčanje inače. „Nakon bicikla prva dva, tri kilometra noge nisu toliko stabilne jer se u prethodnim disciplinama koriste drugi mišići nogu. I zato u većini slučajeva dobri trkači nisu dobri triatlonci“, pojašnjava Timur koji je i za ovu disciplinu napravio poseban raspored treninga. „Imam jedno duže trčanje od 18+ km i dva kraća, između 5 i 15 km. Tokom kraćih trčanja više sam fokusiran na brzinu i trčanje sa usponom, a duži trening odradim malo sporije, gdje mi je cilj da noge, pluća i psihu naviknem na izuzetan napor.“

  Nakon Kotora, u planu ima još nekoliko triatlona, a raduje ga činjenica da i u BiH ovo atletsko takmičenje postaje sve popularnije. „Prije nekoliko godina interes za triatlon u našoj zemlji skoro nije ni postojao. Za pozitivne stvari i promjene potrebno je veoma malo – samo se pokrenuti, a danas, zahvaljujući pojedinim entuzijastima mnogo se uradilo. Za moj uspjeh zaslužna je i kompanija Lactalis BH koja mi je podrška od samog početka“, zaključio je Čerkez.