Najveća izložba bh. likovnih umjetnika i arhitekata prvi put virtuelno

  Najveća izložba bh. likovnih umjetnika i arhitekata prvi put virtuelno

  Kolektivna selektivna godišnja izložba “Collegium artisticum 2020” posvećena 6. aprilu – Danu grada Sarajeva zvanično je otvorena.

  Foto: Najava izložbe

  Prvi put u historiji najveća izložbe bh. likovnih umjetnika i arhitekata bit će postavljena kao virtuelna izložba na platformi Artsteps. Na njoj će biti predstavljeni radovi članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH.

  Ipak, publika će moći i uživo pogledati izložbu arhitektonskih ostvarenja iz 2020. godine.

  Ova tri strukovna udruženja su uz izložbu dodijelila nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja, pa je tako Asocijacija arhitekata za realizaciju nagradila grupu ARH – Sead Gološ za One&Only Resort – Gorilla Nest Rwanda (Kinigi, Rwanda). Nagradu za enterijer dobio je Projekat V arhitektura-Lucy Dinnen i Vernes Čaušević za Half House (Sarajevo), a Nagradu za ideju FILTER + ARCHIPELAGOS – koji čine: Nedim Mutevelić, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević + Jonus Ademović, Christos Athanasiou za Postindustrial agricultural Riviera Zenica.

  Specijalno priznanje za knjigu “Svjetlo u dizajnu” dobio je Srđa Hrisafović.

  Grand prix Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) ove godine pripalo je slikaru Izetu Alečkoviću, nagrada za nove medije Melihi Teparić, nagrada za slikarstvo Mersadu Kuldiji i nagrada za grafiku Denisu Haračiću.

  Grand Prix Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) je po odluci žirija pripao projektu uređenja enterijera “Morića Han” u kolaboraciji Amne Mahić-Bajrović i Amile Smajović.

  Nagrada za produkt dizajn pripala je Narcisi Šehić za rad “Maske”, nagradu za total dizajn dobio je Amer Mržljak za festival “MESS”, za modni dizajn nagrađena je Ljiljana Majkić za rad “Igrokaz Jang”, dok je nagradu za grafički dizajn osvojio Čedomir Kostović za plakat “Felinni 1920-2020”. Nagrada za keramiku pripala je Aniti Ibukić za oblikovanje vaze “Ptice”.

  Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Danis Fejzić istakao je kako su zbog poteškoća sa pandemijom koronavirusa morali pomjeriti izložbu sa tradicionalnog datuma 6. aprila na 28. januar, dok je predsjednica Asocijacije arhitekata BiH Nejra Durmišević navela da je na određen način udruženje izložbu posvetilo i preminulom kolegi arhitekti Seadu Gološu.

  Od 1975. godine konstanta u izlagačkom programu galerije Collegium artisticum je istoimena zajednička izložba članova i članica tri bosanskohercegovačka udruženja: Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH.

  Svake godine u aprilu publika je imala jedinstvenu priliku pogledati izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti.