Nastavlja se besplatno liječenje Guber vodom u Srebrenici

Nastavlja se besplatno liječenje Guber vodom u Srebrenici

Nastavlja se projekt besplatnog liječenja Guber vodom u sklopu “Doma zdravlja” Srebrenica.

Medicinski tim koji čine dr. Almir Pašagić, dr. Radomir Pavlović i medicinski tehničar Suljo Čakanović, pomaže pacijentima da se Guber vodom liječe od anemije, kožnih oboljenja, dijabetičnog stopala, Helicobacter pylori infekcije i drugih oboljenja.

– Općina Srebrenica će i za ovu godinu izdvojiti određena sredstva kako bi se projekat liječenja ljekovitom Guber vodom mogao nastaviti. Interesovanje je zaista veliko. Mnogo je ljudi koji imaju problem s anemijom, a koju uprkos raznim lijekovima nisu mogli izliječiti. Mi ćemo od marta krenuti s intenzivnijem primanjem pacijenata u Domu zdravlja – kaže Suljo Čakanović, koordinator projekta.

Konsultacije s medicinskim timom održavat će se dva puta mjesečno u JUZ “Dom zdravlja” Srebrenica. Praksa je da se nakon pregleda i propisivanja terapije, pacijenti upućuju na izvorište Guber vode. Ovaj vid liječenja trajat će dok se ne pokrene Banja Guber koja ima izuzetno velika ljekovita svojstva i potencijale, a koja, nažalost, zbog različitih faktora još nije osposobljena i pokrenuta u cilju liječenja i razvoja turizma.

Postoji 48 izvorišta, a njih 16 je i naučno ispitano i postoje nedvojbeni dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima. Neki od tih izvora dobili su i narodna imena Izvor Ljepotica, Voda za liječenje kožnih bolesti, Mali guber, Očna voda i Crni (Veliki) guber koji je stekao svjetsku slavu.