Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko

Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko

Prećutno Beograd se danas dijeli na novi i stari dio, ili funkcionalno rečeno na onaj moderniji dio sa shoping centrima i onaj stari, klasični dio, sa kafeima, restoranima, velikim građevinama i objektima koji odaju prošlost.

Novi Beograd se nalazi na lijevoj obali Save. Administrativno, njegov sjeveroistočni dio počinje na desnoj strani Dunava, malo prije ušća Save u Dunav. Nalazi se severozapadno od „starog“ Beograda, sa kojim je spojen putem 6 mostova (Brankov most, Gazela, Stari savski most, Stari, Novi željeznički most i Most na Adi).
Stoga, turistički a i po prirodi stvari krećemo se prema starom Beogradu, sa jednom velikom olakšicom a to je govorno područje, pa smo turističke mape izostavili jer najvažnije je ipak pitati, pitati i opet pitati 🙂

DSC00304

Veći dio grada je moguće obići pješke, što je i prednost jer štedite novce za prijevoz, a time i upoznajte grad. Knez Mihajlova je prvo odredište, prostrana, glavna ulica, koja se puno ne razlikuje od centra na koji smo već navikli. Veliki brendovi, mnogo kafea, i ono što je mene fasciniralo mnogo uličnih svirača. Nisu se ograničavali, pa u jednom čošku svira dječak viloinu, u drugom roker gitaru, a trećem bend koji pravi neki mix starogradskih pjesama i zvukova harmonike. Tu preporučujem prvu, jutarnju kafu čija cijena nije skuplja od 150 dinara (dinar je inače valuta u Srbiji, i orijentacije radi nekih 100 dinara je otprilike 1 euro).

Zamislili smo otići na Skadarliju, ne zvuči egzotično, ali ona to i nije. Mirna, tiha, Skadarska ulica, dužine oko 500 metara, nalazi se u najstrožem centru Beograda. Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. vijeka stanovali mnogi glumci. Poznato je da glumci (vjerovatno zbog treme) ne jedu ništa prije predstave. Prilika da se nešto prezalogaji je upravo poslije predstave, kada padne tenzija i već se bliži ponoć.

DSC00250

Skadarlija je bila slabo osvjetljena, popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba. Taj starinski izgled zadržan je i danas, samo je prostor između kamenja zaliven betonom.

Tako je i nastao stih:
„Noću,
kad je sitni sat,
ideš Skadarlijom,
da polomiš vrat!“

Jedan od najznačajnijih dijelova Beograda je svakako Kalemegdan, park, tvrđava, izletište, historijsko naslijeđe za koje je potrebno odvojiti najviše vremena. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko Tvrđave koji je osamdesetih godina 19. vijeka pretvoren u park. Tvrđava je bila glavno vojno uporište Beograda, a Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači “brijeg za razmišljanje”. U parku je postavljeno više spomenika poznatim kulturnim i javnim radnicima. Na Kalemegdanu su Vojni muzej, Umjetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”. Stoga kad god ste ubjeđeni da ste pregledali i obišli čitav Kalemegdan uvijek vas iznenadi neki novi predio.

Ono što nikako ne biste smjeli propustiti ako ste već na Kalemegdanu jeste posjeta Beogradskom zološkom vrtu koji je udaljen svega 5 minuta od ulaza u pomenuti park. Cijena ulaznice je 400 dinara, i ono što je sigurno jeste da će vam se svaki dinar isplatiti.

Javni gradski prijevoz u Beogradu je prilično dobro organiziran, u funkciji je gradski autobus i tramvaj, a linije su usmjerene po brojevima. Cijena karte je 150 dinara u jednom pravcu, s tim da postoje određeni popusti sa validnim propusnicama. Radnim danom, kažu Beograđani da se ne usuđujete putovati bez karte jer kontrola je prilično rigorozna, u civilu, pa ni “izlijetanje“ vam neće pomoći jer ćete ih teško identifikovati.  Tramvaj broj 7, ili autobus broj 95 dovest će vas do većih tržnih centara, onog na Ušću i nešto dalje Delta city centar.

1391849_10202679260321886_1607033800_n

Na rijeci Savi, u neposrednoj blizini ušća u Dunav, na udaljenosti od samo 4 km od centra Beograda, nalazi se nekadašnje ostrvo, a sada poluostrvo Ada Ciganlija. Na Adi Ciganliji ima i preko 50 različitih sportskih terena na otvorenom, među kojima je i golf teren i žičara za skijanje na vodi. Postoje fudbalski teren, teniski, rukometni, odbojkaški i košarkaški tereni, kao i igrališta za bejzbol, ragbi i hokej na travi. Tu su i tereni za odbojku na pjesku i akva soker, a od ekstremnih sportova: bandži džamp, vještačka stijena i peintbol. Za ribolovce tu je i jezero Ada safari.
Ada Ciganlija je kulturno-zabavni centar Beograda, posebno u ljetnjem periodu. Organizuju se brojne manifestacije u kojima učestvuju najpoznatiji književnici, dramski i estradni umjetnici, kulturno-umetnička društva, horovi, orkestri i amateri iz raznih oblasti.

Servisne informacije o Beogradu:

-U Srbiiji je zvanično platežno sredstvo dinar, oznaka RSD.

Novac možete da zamjenite u svim bankama i poštama, kao i u ovlašćenim mjenjačnicama.
Dinar se izdaje u apoenima od 10/20/50/100/200/500/1000/5000.

-U Beogradu je voda iz česme za piće.

-Prijava boravka za strance-boravišna taksa 1.5 euro po noćenju

-Beogradski taxi možete dobiti na 9801

“Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.

Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava.” (Ivo Andrić)