Koračajte Putem svile sa Relax Toursom

Koračajte Putem svile sa Relax Toursom

Nezaboravno putovanje u Uzbekistan

Agencija Relax Tours izdvojila je srednji dio Puta svile koji se proteže kroz Uzbekistan, zemlju u kojoj ćete sigurno najbolje osjetiti atmosferu davno prošlih vremena.

Uzbekistan je svjetovna zemlja, poznata po džamijama, grobnicama i Putu svile – drevnom trgovačkom putu između Kine i Mediterana. Put svile doziva prizore karavana i kolone pretovarenih deva koje se kreću prašnjavim putem prelazeći prostranstva Azije. Više od hiljadu godina put svile bio je najvažnija i najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, kojom se nije prevozila samo svila već sve vrste egzotične robe. Taj put predstavljao je mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bilo povezivanje Sredozemlja s Istočnom Azijom. Ovaj termin prvi put je upotrijebio Ferdinand von Richthofen u 19. stoljeću, iako su još Vizantijci koristili sličan naziv.

Krenite tragom dalekih karavana kroz glavni grad Tashkent koji leži na rijeci Chirchik. Kao najveći grad ima dosta kulturnih znamenitosti, te je oličenje moderne elegancije kao mnoge svjetske metropole, a modernu arhitekturu kombinuje sa srednjovjekovnim građevinama.

 

Nakon obilaska glavnog grada i posjete znamenitosti, doživite ljepotu Khive, te Bukhara – jednog od najstarijih gradova Uzbekisatana. Povijesni centar Bukhare je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Krenite na ovo neobično i daleko putovanje sa Relax Toursom koji je za vas pripremio bogat desetodnevni program.

Termin putovanja: 12.10. – 21.10.2017. /10 dana – 8 noći

Prevozno sredstvo: avion

Cijena aranžmana po osobi u hotelima sa 3* i 4* – 2.890 KM (minimalno 20 prijavljenih); 2.990 KM (minimalno 15 prijavljenih).

Polazak je garantovan!

I DAN / 12.10.2017. / SARAJEVO – ISTANBUL – TASHKENT

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 14:00 h na letu TK 1024. Slijetanje u Istanbul u 16:50 h. Polijetanje za Tashkent u 23:55 h na letu TK 368 . (sva vremena su lokalna).

II DAN / 13.10.2017. / TASHKENT

Slijetanje u Tashkent u 06:15 h. (Sva vremena su lokalna) Doček od strane lokalne agencije. Transfer i smještaj u hotel. Nakon odmora i doručka u hotelu odlazak na razgled starog dijela Tashkent-a. Tashkent je jedan od najstarijih gradova centralne Azije, ali sa mnogo manje kulturno-historijskih spomenika drevne prošlosti, zbog katastrofalnog zemljotresa koji ga je zadesio 1966. godine. Danas je to moderan grad sa puno parkova, fontana, bulevara i nešto starih zdanja koje obilazimo: Medresa Barak – khan; Mauzolej Kaffal – Shashi; Medresa Kukeldash, Dzhuma džamija iz 9. Stoljeća, Nacionalni centar umjetnosti. Večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

III DAN / 14.10.2017 / TASHKENT – URGHENCH – KHIVA (let u trajanju od cca 1:40 h)

Nakon ranog doručka u hotelu u cca 5:30 h transfer do lokalnog aerodroma radi leta u 07:50 h (vrijeme lokalnog leta je promjenjivo) za Urghench (apt udaljen ca 30 km od hotela). Nakon slijetanja u ca 09:30 h transfer za Khivu jedinstvenog mjesta, potpuno drugačijeg od ostalih gradova Centralne Azije. Ostavljanje stvari u hotelu te odlazak na razgledanje grada. Kiva je jedno od nekoliko mjesta današnjeg Uzbekistana koje se nalazilo na čuvenom Putu svile, koji je vodio iz Kine ka Evropi, a prolazio je kroz mnoge oblasti centralne Azije. Historijske znamenitosti potpuno su očuvane te ćete kroz razgled grada koji uključuje obilazak kompleksa Ichan – Kala, medresu Muhameda Amin Kana sa svojim minaretom, mauzolej Pahlavan Mahmuda, tvrđavu Kunya Ark i džamiju Juma sa 218 drvenih stupova, palača Tash Holi te dobiti sliku ovog predivnog grada. Večera u lokalnom restoranu sa folk show programom.

IV DAN / 15.10.2017 / KHIVA – BUKHARA (cca 470 km)

Nakon doručka u hotelu vožnja autobusom prema Buhari koja se nalazi usred pustinje Kizil Kum (Crvena pustinja). Putovanje će trajati skoro deset sati. Put vodi kroz pustinju uz rijeku Amu Daria čija je plodna delta bila poznata i naseljena od najstarijih vremena. U večernjim satima predviđen je dolazak u Bkharu. Smještaj u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

V DAN / 16.10.2017. / BUKHARA

Nakon doručka u hotelu slijedi cjelodnevni razgled Bukhare grada poznatog i kao biser na nekadašnjem putu svile. Vidjet ćete: Ismael Samani te Chashama Ayub mauzolej, Bolo – Hauz džamiju, Citadel Ark – grad u gradu iz IV stoljeća; religijsko srce Bukhare – minaret Kalon, Kalyan džamiju, Miri Arab medresu te mnoge sruge mederese, Bukhara Dome bazar i druge turističke atrakcije Bukhare. Nakon razgleda odlazak na večeru sa show programom. Noćenje u hotelu.

VI DAN / 17.10.2017 / BUKHARA

Doručak u hotelu.Nakon doručka odlazak na razgled malo izvan grada radi posjete Bahouddin Nakshbandi mauzoleja, mauzoleja Chor – bakr, posjeta ljetnjoj rezidenciji Sitorai-Mokhi – Hossa. Nakon fascinantnog razgleda individualno slobodno vrijeme za kupovinu suvenira te vam predlažemo da posjetite Gold Bazar. Večera u gostinskoj kući sa bogatim lokalnim menijem. Noćenje u hotelu.

VII / 18.10.2017. / BUKHARA – SHAKHRISABS (cca 300 km) – SAMARKAND (cca 120 km)

Nakon doručka. Polazak za Shakrisabs (oko pet sati vožnje). Dolazak. Razgledanje gradića u kome je većina kulturno- historijskih spomenika vezana za ime Timura Velikog, poznatog u historiji i kao Tamerlen, koji je tu rođen. Iako je potekao iz malog klana, uspio je da postane najveći među najvećima. Razgledanje Ak-saraja, Bijele palate, kompleksa Dor-Us-Saodat, džamije Khazrat-imama, i dr. Nastavak putovanja za Samarkand (oko dva i po sata vožnje). Dolazak. Smeštaj u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

VIII DAN / 19.10.2017. / SAMARKAND

Nakon doručka cjelodnevno razgledanje Samarkanda. To je jedan od najpoznatijih gradova na Putu svile, a zbog svog velikog značaja i ekonomske moći koju je imao, postao je jedna od najljepših i najluksuznijih prijestolnica centralne Azije. Timur Veliki je doveo najbolje umjetnike i zanatlije iz svih pokorenih i opljačkanih zemalja i od grada napravio najvrijedniji i najljepši islamski arhitektonski biser. Razgledanje Trga Registan (remek-djelo srednjovijekovne arhitekture), Bibi Khanum džamije i Siab bazara, Gur Emir mauzoleja… Ostavlja vam se slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i uživanju u začinima. Nakon razgledanja i slobodnog vremena večera u lokalnom restoranu. Noćenje u hotelu.

IX DAN / 20.10.2017. / SAMARKAND – TASHKENT (cca 350 km)

Nakon doručka i odjave iz hotela kraće razgledanje Samarkanda: Shakhi Zinda nekropola, Ulugbek opservatorije i starog naselja Afrosiyab, mauzolej Daniela. Transfer za Tashkent. Dolazak u hotel i smještanje te vožnja na večeru u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje

X DAN / 21.10.2017. / TASHKENT – ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon doručka transfer do aerodroma najmanje 2 h prije leta. Polijetanje za Istanbul u 08:15 h na letu TK 369. Slijetanje u Istanbul u 11:35 h. Polijetanje za Sarajevo u 19:20 h na letu TK 1025. Slijetanje u Sarajevo u 20:15 h. (Sva vremena su lokalna.)RELAX TOURS

033/263-330 i 033/270-060

www.relaxtours.com