Noć muzeja u Sarajevu

  Noć muzeja u Sarajevu

  Međunarodni dan i evropska noć muzeja s temom Hiperpovezani muzeji: novi pristup, nova publika održat će se također u Sarajevu 19. maja 2018. godine.

  Ovim povodom muzeji na području Kantona Sarajevo pripremili su prigodan program, pa u Zemaljskom muzeju, između ostalog, možete vidjeti gostujuću izložbu Arheološkog muzeja ZadarU temeljima grada, vidjeti original Sarajevske hagade, prisustvovati radionici arheološkog stripa, radionici o tehnikama tkanja, te doživjeti noć poezije u društvu s Miodragom Mikijem Trifunovim.

  Za posjetitelje Historijskog muzeja BiH pripremljen je cjelodnevni program. U kiparskoj radionici na otvorenom pravit će se spomenik Marian Wenzel u čiji proces izrade će biti uključeni građani Sarajeva, šetači na Vilsonovom šetalištu i muzejska publika. Centralni događaj u Historijskom muzeju BiH nosi naziv Miss Sarajevo. Bit će oživljena jedna od priča iz opsade Sarajeva poslije 25 godina ekskluzivnim predstavljanjem novih muzejskih eksponata.

  Ovog dana možete ući i u sve depandanse Muzeja Sarajeva: Despića kuću, Svrzinu kuću, Muzej Sarajeva 1878.-1918. i Brusa bezistan.

  Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će 19. maja raditi do ponoći, a tokom tog dana posjetioci će moći pogledati stalnu postavku i izložbu grafika Wildness Lost, autorice Jenny Schmid. Pored izložbi, u 17.30 planirana je i edukativno-zabavna radionica za djecu uzrasta 7-11 godina, gdje će djeca imati priliku da na zabavan i kreativan način nauče više o grafici i da razgovaraju o zaštiti okoliša, društvenim mrežama i popularnoj kulturi. U 21.00 sat bit će održan performans Intima i prostor grupe Performa Collective.

  Muzej ratnog djetinjstva i ove godine svoj program fokusira na najmlađe. Za djecu organizuju niz radionica robotike, gdje će učiti o povezivanju kompjutera i stvari, odnosno o tome koliko je sve oko nas povezano.

  Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke za ovogodišnji praznik u subotu bit će otvoren od 10.00 do 19.00. Posjetioci mogu vidjeti postavku koncipiranu na liku i djelu Gazi Husrev-bega, nastanku njegovog vakufa i uticaju ovoga vakufa na razvoj grada Sarajeva i društvene zajednice u cjelini. U sklopu muzejske postavke također mogu pogledati dokumentarni film o Gazi Husrev-begu, koji se prikazuje na bosanskom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

  U Muzeju Alije Izetbegovića planirane su projekcije dokumentarnih filmova Majstori slobode i U službi Bosne, a iz programa se izdvaja i promocija knjige Fotomonografija Sarajeva, autora Lejle i Adisa Tanovića, koja će biti održana u Bošnjačkom institutu.

  I Bošnjački institut je pripremio bogat program od 10.00 do 24.00 sata. Pored specijalnog programa, posjetioci će moći vidjeti, između ostalog, Zeleni salon Mersada Berbera, Galeriju akvarela Ismeta Rizvića, Galeriju portreta, te suvenire s motivima iz kolekcija Bošnjačkog instituta.

  U spomeničkom kompleksu Tunel D-B od 17.00 do 17.45 na programu je stalna muzejska postavka uz stručno vođenje. Pored ostalog, bit će održana i predstava Bio je lijep i sunčan dan u izvođenju SARTR-a u 18.00 sati.

  Nemojte propustiti da u Galeriji 11/07/95 pogledate stalnu postavku Srebrenica, dokumentarno-umjetničku izložbu, koja kroz spoj fotografije, animacije, video i audio dokumenata nudi uvid u kontekst i posljedice genocida u Srebrenici.