Nova pravila za sve koji planiraju ići na skijanje u Austriju

  Nova pravila za sve koji planiraju ići na skijanje u Austriju

  Kako bi zadobili povjerenje domaćih i stranih turista za dolazeću zimsku sezonu 2021/2022, predstavnici austrijske vlade uveli su nova pravila za sve koji planiraju ići na skijanje u ovoj zemlji.

  “Ove će godine definitivno biti zimskog odmora”, poručila je ministrica turizma Kostinger u svom uvodnom izlaganju. Dodala je i: “Ko želi da uživa u sigurnom odmoru, treba da se vakciniše”. Potom je izložila nova pravila u skladu s tim kako vlada vidi da odgovoran i siguran turizam treba da funkcionira uprkos pandemiji koronavirusa.

  Ministrica je naglasila kako je baza za nova zimska pravila vladin trostepeni plan zaštite od koronavirusa, koji je 15. septembra stupio na snagu, a prema kome je glavni parametar za utvrđivanje epidemijske situacije u zemlji opterećenost kapaciteta u jedinicama intenzivne njege, a ne više sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika.

  Prema njenim rečima, vladini ciljevi su jasni: “Na jednoj strani sprečiti preopterećenost kapaciteta intenzivne njege, a na drugoj spriječiti da Austrija ponovo bude proglašena rizičnim područjem”.

  S početkom zimske zone za skijaše i sve ostale korisnike skijaških žičara i gondola u Austriji važi takozvano 3-G pravilo, odnosno da kod kupovine karte na šalteru treba predočiti dokaz o vakcinisanju protiv koronavirusa, izliječenju ili antigenski test ne stariji od 24 sata ili PCR test.

  Ono što je ove zimske turističke sezone važno za vlasnike skijaških žičara, dizala i gondola jeste da neće biti ograničenja kapaciteta i da nije više potrebno držati fizički razmak među osobama.

  U ugostiteljstvu i hotelijerstvu također će važiti 3-G pravilo (vakcinisan/izlečen/testiran). I tako će biti dok ne dođe do pogoršanja epidemijske situacije i popunjenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege više od 15 posto, odnosno 300 bolničkih kreveta (2. stepen plana).

  Tada se kao dokaz ukida samotestiranje kod kuće pod nadzorom videokamere i vrijede samo testovi napravljeni u službenim stanicama za testiranje. Od nivoa 2 i zauzetosti 300 kreveta u intenzivnoj njezi za “Apres ski”, dakle zabavu i piće nakon skijanja, za skijaše vrijede ista pravila kao i za noćne klubove i noćnu gastronomiju. To znači da u Apres ski-bar mogu ući samo vakcinisani gosti i oni koji su preboljeli koronu te osobe s negativnim PCR testom. Antigenski testovi u tom slučaju više se ne priznaju kao dokaz.

  Ministrica turizma posebno je naglasila kako se veseli da je u turističkoj industriji 72 posto zaposlenih već vakcinisano protiv koronavirusa. Kostinger je također izvijestila javnost da će ove godine u Austriji biti moguće organizirati i posjetiti božićne i božićne sajmove, za koje će također važiti 3-G pravilo.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  TOP 10 SKIJALIŠTA U AUSTRIJI

  SKI RESORT KITZBUHEL

  TIROL, SVJETOVI KRISTALA, LEDENJAKA I ROMANTIKE

  GROSSGLOCKNER, GLEČER I NAJVEĆI VRH AUSTRIJE