Novembar u raskošnom Istanbulu

Novembar u raskošnom Istanbulu

Krenite na uzbudljivo putovanje u Istanbul, grad na dva kontinenta sa oko 14 miliona stanovnika, nasljednik raskošnog Carigrada. Najljepše džamije Islama, najvrednije crkve Bizanta, kolosalne sultanske palače i najveći svjetski bazari. Treba li više superlativa da poželite otputovati u Istanbul? 

Sami otkrijte zašto je Napoleon rekao: “Da je cijeli svijet jedna zemlja, Istanbul bi bio njen glavni grad…” i otputujte s Relax Toursom!

Termini putovanja:  

22.11-26.11. 2020.

5 dana – 4 noćenja

Prevoz: Avion

Cijene aranžmana za min 30 PAX: 

HOTELI Promo cijena za prvih 10 uplata
Ephesus 4* ili sličan 

(u potpunosti renoviran)

599 KM

(redovna cijena 649 KM)

Zurich 4+* ili sličan

(u potpunosti renoviran)

659 KM

(redovna cijena 709 KM)

Popusti na aranžman: za djecu od 2 do 6 god sa 2 odrasla u sobi: Ephesus 4*: 120 KM; Zurich 4+*: 240 KM ; za djecu 6 – 12 god sa  2 odrasle osobe u sobi: Ephesus 4*: 55 KM; Zurich 4+*:100 KM

Napomena: Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti od zemlje do zemlje i nisu usporedivi. Klijent ima mogućnost doplate za veću kategorizaciju hotela ukoliko ponuđenim hotelima nije zadovoljan.

Aranžman uključuje:

* avionski prevoz na relaciji Sarajevo- Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines) 

* aerodromske takse i TSC 

* smještaj u hotelu 4*i 4+* u 1/2 sobama sa uključenim doručkom                                                     

* transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu

* organizacija putovanja   

* pratilac grupe (sa min. 30 bukiranih putnika)                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                              

Aranžman ne uključuje:

* fakultativne izlete i ulaznice

*  doplata za jednokrevetnu sobu:

Ephesus 4*:190 KM, Zurich 4+*: 220 KM

* PZO

                                                                                                                                    

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

I DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 22.11.2020

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu minimalno dva sata prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul  sa Turkish Airlines-om na letu TK 1024 u 7:30 sati. Slijetanje u Istanbul u 11:30 sati (sva vremena su lokalna). Transfer do hotela. Smještaj. Noćenje u hotelu.

II DAN / ISTANBUL / 23.11.2020

Nakon doručka u hotelu, ovaj dan iskoristite za fakultativni obilazak Istanbula koji uključuje: vidikovac Pierre loti, Ejupsultan četvrti, Hipodroma, Plave džamije – monumentalno zdanje i posljednja velika Kraljevska džamija, građevina sa 6 minareta, koju je izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju;  Sulejmanija džamiju; Cisternu bazilike – koja je najveća od nekoliko stotina cisterni ispod grada Konstantinopola (Istanbul) u današnjoj Turskoj. Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod nekadašnje antičke bazilike (po kojoj je dobila ime), a izgrađena je u 6. vijeku, za vrijeme vladavine bizantskog cara Justinijana I. Velikog kako bi se gradu osigurala pitka voda. Povratak u hotel i noćenje

III DAN / ISTANBUL/ 24.11.2020

Nakon doručka predlažemo fakultativni cjelodnevni izlet na Vidikovac Čamildžu odakle se pruža najljepši pogled, vidi se cijeli Istanbul- jedan od najljepših utiska koje ćete ponijeti kući. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy , najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 mil. Stanovnika, a potom slijedi I foto posjeta kod  Djevojačke kule ( danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasao svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Zatim slijedi šetnja do Uskudara i povratak u hotel. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer, u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel. Noćenje

IV DAN / ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL / 25.11.2020

Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet u Bursu – nekad prijestolnica Otomanskog carstva, Bursa je danas četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj. Bursu mnogi, s pravom, nazivaju biserom Bliskog istoka – “leđa” joj čuva visoka planina Uludag, a vrata ka svijetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara. Njene krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu historiju i nude viziju budućnosti zemlje sa epitetom ekonomskog diva.  Bursa se proteže na 62 kilometra u dužinu ispod planine Uludag i 16 kilometara u širinu. Ovaj izlet je nešto što ne smijete propustiti. Nakon izleta, povratak u hotel. Mogućnost individualnog odlaska u šetnju Taximom. Noćenje u hotelu.

V DAN / ISTANBUL – SARAJEVO / 26.11.2020

Nakon doručka preporučujemo odlazak na fakultativni izlet -Krstarenje Bosforom morskim kanalom koji razdvaja Europu i Aziju. Prepustite se plovidbi tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosforskog prolaza. U poslijepodnevnim satima oko 15.30 slijedi transfer do aerodroma. Poslije obavljenih carinskih formalnosti, let za Sarajevo u 21:00 sati na liniji TK 1023. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 20:50 sati, (sva vremena su lokalna).