Novi album Damira Imamovića proglašen najboljim u Evropi

Novi album Damira Imamovića proglašen najboljim u Evropi

Bosanskohercegovački interpretaror sevdalinki postigao je još jedan međunarodni uspjeh velike godine. Njegov novi album “Singer of Tales” proglašen je najboljim u Evropi.

Foto: YouTube

Transglobal World Music Chart objavio je godišnju listu najboljih izdanja, a Damirov album proglašen je najboljim evropskim world music izdanjem sezone septembar 2019 – septembar 2020.

Jedan je to u nizu uspjeha bh. interpretatora sevdalinki nakon što je juli mjesec proveo kao prvi na međunarodnoj listi izdanja u oblasti World Music-a Transglobal World Music Charts, i nakon četiri mjeseca u samom vrhu evropske liste World Music izdanja, sa svojim novim albumom. Za ovaj album Damir Imamović osvojio je prestižnu nagradu Nacionalnog udruženja muzičkih kritičara iz Njemačke u kategoriji tradicionalne muzike, koje ga ujedno i predložilo za ovu nagradu nazvanu još i “njemački Grammy”.

Sedmi po redu album ‘Singer of Tales’ Damir je snimio sa međunarodnom ekipom koju čine američki kontrabasista Greg Cohen (poznat po saradnji sa Tom Waittsom, John Zornom, Bob Dylanom i dr.), istanbulski muzičar Derya Türkan (poznat po saradnji sa Kudsi Ergunerom, Erkanom Ogurom i dr.) i violinistica Ivana Đurić (članica benda Sevdah Takht Damira Imamovića). Album je producirao čuveni londonski producent Joe Boyd i Andrea Goerlter a izdavač je londonski Wrasse Records. Izašao je u jeku pandemije, početkom aprila 2020. godine, a velika turneja bila je otkazana. Ipak, Damir je već počeo s nastupima, pa je prvi album imao priliku predstaviti na koncertu u okviru Lent festivala u Mariboru.

Još je važno istaći da je ova vijest još jedan veliki uspjeh za muzičku scenu u Bosni i Hercegovini, i za potvrdu kvaliteta naše tradicionalne pjesme – sevdalinke, jer je nedavno stigla vijest kako je novi album bh. diva sevdaha Amire Medunjanin pod nazivom “For Him and Her” se našao među 10 najboljih izdanja u svijetu. Drugo je to svjetsko priznanje za novi album naše dive. Naime, u septembru ove godine zauzela je novim albumom prvo mjesto najuglednije svjetske muzičke top liste World Music Charst Europe.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DAMIR IMAMOVIĆ DOBIO “NJEMAČKOG GRAMMYJA”

NOVI ALBUM DAMIRA IMAMOVIĆA U SAMOM VRHU SVJETSKIH TOP LISTA

NOVI ALBUM AMIRE MEDUNJANIN MEĐU 10 NAJBOLJIH IZDANJA NA SVIJETU

DIVA BH. SEVDAHA NA VRHU UGLEDNE SVJETSKE MUZIČKE TOP LISTE