Novi album Damira Imamovića u samom vrhu svjetskih top lista

Novi album Damira Imamovića u samom vrhu svjetskih top lista

Novi album istaknutog interpretatora sevdalinki mlađe generacije Damira Imamovića objavljen za londonski Wrasse Records izuzetno dobro stoji na top listama svjetske muzike!

Foto: Damir Imamović

Imamovićev novi album pobrao je niz izvrsnih kritika u britanskoj, njemačkoj, holandskoj i južnoslavenskoj štampi, a album “Singer of Tales” koji je objavljen u jeku epidemije koronavirusa, već se treći mjesec nalazi u top 5 dvije najvažnije top liste albuma iz oblasti svjetske muzike.

U julu je album izbio na prvo mjesto međunarodne top liste Transglobal World Music! Transglobal World Music Chart (TWMC) ustanovljena je 2015. godine i okuplja muzičke kritičare, urednike i novinare iz cijelog svijeta koji jednom mjesečno glasaju za svoje omiljene albume objavljene u datom periodu. Album “Singer of Tales” rezultat je trogodišnjeg rada u kojem je Damir okupio fascinantnu međunarodnu ekipu: američkog kontrabasistu Grega Cohena (poznatog iz suradnji sa Tom Waitsom, John Zornom, Laurie Anderson…), majstora turske klasične muzike Deryu Türkana (njegovo kemenče obilježilo je albume Kudsi Ergunera, Erkana Oğura i mnogih drugih) i sarajevsku violinisticu Ivanu Đurić (članicu benda Sevdah Taht Damira Imamovića). Album su producirali kultni londonski producent Joe Boyd (poznat iz suradnji sa Pink Floydom, Nick Drakeom i mnogim drugim) i Andrea Goertler (Saziso).

U aprilu i maju trebao je održati dvadeset koncerata sa međunarodnim kvartetom, čak u londonskom Barbicanu, na Brighton festivalu, briselskom Balkan Trafik Festivalu, festivalu Klangvokal Dortmund i dr. Cjelokupna turneja je otkazana zbog pandemije i novi datumi se zakazuju za kraj 2020. kao i za proljeće 2021. godine.