5 novih lokala u Sarajevu

  5 novih lokala u Sarajevu

  Sarajevo je oduvijek bilo poznato po svojim kafićima i restoranima. Krajem 60-ih godina prošlog stoljeća i milenija počeli su da se otvaraju prvi i ubrzo su postajali simbol društvenog života.

  Danas ih je u gradu mnogo, i uvijek se može naći unikatno mjesto za popiti kafu, jesti odličnu hranu, a u posljednje vrijeme otvorili su se i neki zanimljivi koji su brzo privukli pažnju gradske raje. Predstavljamo vam samo neke od njih!

  Capital Bars & Restaurants

  Capital bars Otoka

  Već s gradske ulice na Otoci ne možete a da ne primijetite relativno novootvoreni kafić i restoran smješten na prvom spratu PC Capital Towera, s ljetnom baštom smještenom uz staru fontanu. Ukoliko se odlučite da ga posjetite uvjerit ćete se da restoran posjeduje vrlo romantičan ambijent, s pogledom na rijeku, gradske ulice. Odiše luksuzom s daškom tradicionalnog stila, a kuhinja mu je pravo otkriće. Ona je zapravo mješavina različitih vještina kuhanja i egzotičnih začina koja neće ostaviti ravnodušnim ni najveće gurmane. Uživajte u ugodnom ambijentu u poslovnim sastancima, dnevnim pauzama, porodičnim okupljanjima, izlascima sa vašim voljenima i prijateljima uz veliki izbor vrhunskih jela i pića u bogatoj ponudi. Radno vrijeme restorana je svaki dan osim nedjelje od 8 do 23 sata, a restoran se nalazi na adresi Džemala Bijedića BB.

  The River Coffee & Restaurant

  Foto: Oficijelna Facebook stranica restorana

  Nekadašnja “Vrtlarska kuća” predstavljala je dobro poznato mjesto za stanovnike Ilidže, ali i grada Sarajeva, a ljeta 2020. godine zasijala je u novom ruhu. Restoran se nalazi na adresi Hrasnička cesta broj 6. U svojoj ponudi nudi veliki izbor ukusnih jela iz domaće, internacionalne, ali i arapske kuhinje, te predstavlja spoj istočnih i domaćih ukusa, kakav je unikatan u gradu Sarajevu. Restoran se nalazi nadomak ostataka nekadašnjeg rimskog grada, poznatih ilidžanskih hotela iz austrougarskog doba i velikog zelenog parka koji vodi prema Velikoj aleji. U njegovom čarobnom okruženju naprosto ćete osjećati mir!

  Restaurant & Bar Monarch

  Po mnogo čemu novootvoreni kafić i restoran u sklopu Novotel hotela na Pofalićima donio je osvježenje u gastro ponudi grada. Najprije, nalazi se na krovu, te zaista ima prelijep pogled na taj dio grada. Zatim, restoran je u grad donio dašak Mediterana, s menijom u kojem je riba i mediteranska kuhinja u fokusu. Ono što je još zanimljivo je da ovaj restoran možete posjetiti za vrijeme ručka ili večere, uz prethodnu rezervaciju, ali samo uz preporučeni dress code – elegant chic. Ukoliko baš želite sve nabrojano, restoran se nalazi na adresi Fra Filipa Lastrića 2C.

  Restoran Baoli

  Na mjestu gdje se nekada nalazio restoran Dunja, a preko puta kultnog restorana Avlija, nedavno je otvoren moderno opremljen restoran s predivnom ljetnom baštom – Baoli. Iako se nalazi u blizini gradskog centra, restoran posjeduje pravu intimnu notu. Ljetna bašta daje poseban gušt tokom lijepih sarajevskih ljetnih noći, a naročito uz zalazak sunca koji je u jedinstvenom ambijentu ove bašte zaista magičan. Restoran je odličan izbor za trenutke uživanja, druženja ili poslovnih sastanaka, a kombinacija ukusa iz njegove kuhinje potpuno je neočekivana, a samim tim i zaista vrijedna za probati!

  Napoli Coffee House

  Iako gotovo sve na Baščaršiji odiše Orijentom, nedavno je u ulici Veliki čurčiluk otvorio kafić u kojem sve živi duhom Zapada. U Napoli Coffee House služe preko 30 vrsta kafe po receptima domaćih i stranih barista, a među dobro poznatim kombinacijama našle su se i neke nove poput ledenih karamel kafa, te kafa sa okusom moche ili cimeta. Nude i sve vrste mlijeka uz kafu, pa za razliku od drugih kafića ovdje možete uz omiljeni napitak konzumirati i bademovo, kokosovo, sojino ili biljno mlijeko ili u posebnom napitku Keto iced vanilla coffee, koja u svom sastavu ima – bademovo, kokosovo, sojino mlijeko, sirup bez sećera od vanilije, espresso, sve zajedno servirano sa ledom. A u ovom kafiću možete i sami biti svoj barista, pa smiješati kombinacije kafe. Prošetajte se Baščaršijom, a onda se obavezno svratite u Napoli da popijete vrhunsku kafu kao šlag na kraju!

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 LOKALA KOJE MORATE POSJETITI NA ILIDŽI

  10 LOKALA KOJE MORATE POSJETITI U SARAJEVU