Objavljena vremenska prognoza do 8. marta

  Objavljena vremenska prognoza do 8. marta

  Stabilno anticiklonalno polje nad Bosnom i Hercegovinom od 23. februara do 8. marta uslovit će suho i pretežno sunčano vrijeme.

  Veće pozitivno odstupanje srednje temperature zraka smanjit će blagi jutarnji mrazovi u Bosni. U kotlinama i duž riječnih tokova Bosne u prijepodnevnim satima očekuje se magla i niska oblačnost. Kako se očekuje stabilno i relativno toplo vrijeme do kraja mjeseca, već sad se mogu potvrditi prognoze za suh i natprosječno topao februar, javlja Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

  Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -2 do 4 u Bosni, na jugu zemlje do 8 stepeni. Najviše dnevne temperature između 13 i 17, u Hercegovini do 20 stepeni. Na područjima sa dugotrajnom maglom maksimalne temperature do 12 stepeni.

  U prvoj sedmici marta, prema raspoloživim prognostičkim modelima, prognozira se suho i nešto svježije vrijeme sa temperaturama nešto malo iznad prosjeka za ovo doba godine. Jutarnji mrazovi mogući su u centralnim područjima Bosne i na planinama. Od 6. marta do kraja prognoziranog perioda očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima. U centralnim područjima nije isključen i snijeg.

  Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -2 i 4 u Bosni, 10 stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 8 i 13 u Bosni, na jugu Hercegovine do 15 stepeni, saopćeno je iz FHMZBiH.