Od 1. juna prvi letovi na sarajevskom aerodromu

  Od 1. juna prvi letovi na sarajevskom aerodromu

  Prvi komercijalni letovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo nakon dvomjesečne blokade zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja međudržavnih granica počet će 1. juna.

  Na sarajevski aerodrom prvi će sletjeti iz Rijada, Džede i Antalije letovima aviokompanije FlyBosnia i saudijske Flynas, a istog dana avioni će iz Sarajeva krenuti u Antaliju, Rijad, Džedu i Kuvajt. Već drugog juna letovi se nastavljaju za Dohu, Qassim u Saudijskoj Arabiji, Muscat u Omanu, Budimpeštu, Beograd itd.

  Od 5. juna bit će aktivni i letovi za Dubai, a nakon 15. juna kada Njemačka i Austrija oslobode svoje granice, vraćaju se i redovne linije za Minhen i Beč.

  Kada su u pitanju mjere kojih će se morati držati zaposlenici aerodroma i putnici, obavezno je da se poštuje fizička distanca, nose rukavice. Obavezno je da se i pravilno odlaže otpad, te dezinficiraju ruke. Na kritičnim mjestima osoblje aerodroma će regulirati kretanje.

  Također, zaposleni na aerodromu će morati voditi računa o samozaštiti, higijenskim mjerama, te reducirati kontakte s putnicima i članovima posade aviona. Avioni i prostor unutar aerodroma će se dezinificirati, a kada je riječ o prostorima obavezna su i provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom.

  Ugostiteljski objekti i trgovine na aerodromu također će morati poštivati set specifičnih mjera.