Od Bijele tabije do Vječne vatre: Šta će se sve u Sarajevu...

  Od Bijele tabije do Vječne vatre: Šta će se sve u Sarajevu obnoviti i praviti?

  Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić predstavila je nedavno izvještaj povodom prvih 100 dana mandata, kao i planove za naredni period.

  Benjamina Karić; gradonačelnica Sarajeva; Foto: Oficijelna Facebook stranica

  Ovo su projekti koji bi u Sarajevu trebali biti realizirani:

  Završetak obnove „Bistričke stanice“

  Projekat obnove i revitalizacije „Bistričke stanice“ privodi se kraju i u trećem kvartalu 2021. godine bit će završeni svi radovi na ovom objektu. Paralelno sa građevinskim radovima na objektu, gradonačelnica zajedno sa svojim radnim timom priprema odluke kojima će se definirati način korištenja ovog objekta, kao i muzejsku postavku koja će se nalaziti u objektu.

  STARA ŽELJEZNIČKA STANICA NA BISTRIKU

  Završetak obnove objekta „Vidikovac“

  Projekat obnove i revitalizacije objekta „Vidikovac“ privodi se kraju i u trećem kvartalu 2021. godine bit će završeni svi radovi na ovom objektu. Paralelno sa građevinskim radovima na objektu, gradonačelnica zajedno sa svojim radnim timom i Gradskim savjetom priprema odluke kojima će se definisati način korištenja ovog objekta. Gradonačelnica je svjesna svih upozorenja koja se tiču procesa dobivanja građevinske dozvole, međutim to su dva paralelna procesa. Gradska uprava će biti otvorena za sve procese koje budu vodili nadležni organi koji će preispitivati proces dobivanja građevinske dozvole, ali sa druge strane Gradska uprava će privesti projekat kraju i njegovoj namjeni.

  KULTNI VIDIKOVAC NA TREBEVIĆU – SARAJEVU SE VRATIO JOŠ JEDAN SIMBOL

  KAFA S NAJLJEPŠIM POGLEDOM: NEKADAŠNJI “VIDIKOVAC” NA TREBEVIĆU

  Foto: Grad Sarajevo

  Izgradnja „Muzeja Vijećnice“

  Trenutno su u toku završni radovi i priprema za otvaranje „Muzeja Vijećnice“ koji je smješten u podrumu sarajevske Vijećnice, građevine koja je jedan od prepoznatljivih simbola glavnog grada BiH te svojevrsni svjetski simbol susreta civilizacija. U skladu sa projektom obnove Vijećnice planirano je da u ovom prostoru bude izložena stalna muzejska postavka o izgradnji, paljenju i obnovi Vijećnice, kao i o značajnim događajima kojima je ova građevina svjedočila tokom svoje burne historije.

  Obnova zgrade „Vječne vatre“

  U ovom vremenskom periodu, nakon provedenog postupka javne nabavke, gradonačelnica je potpisala ugovor za izradu glavnog projekta obnove zgrade „Vječne vatre“ u kojoj će biti smještena gradska administracija i EU info centar.

  Obnova astronomskog opservatorija na Trebeviću

  Gradsko vijeće je jednoglasno donijelo Odluku o pristupanju obnovi astronomskog opservatorija na Trebeviću. Obnovom i revitalizacijom vratit će se autentičan izgled i atraktivan sadržaj. Projekat je prvenstveno važan za nauku i udruženje Orion, ali i za turističku ponudu grada Sarajeva.

  Izradnja fitnes centra na Olimpijskom bazenu

  JU Olimpijski bazen d.o.o. Sarajevo potpisao je ugovor o izvođenju radova na proširenju kapaciteta Olimpijskog bazena i izgradnji fitnes centra u sklopu Olimpijskog bazena. Ovaj projekat će obogatiti ponudu Olimpijskog bazena prema svim rekreativcima i profesionalnim sportistima koji koriste usluge Olimpijskog bazena.

  Obnova i revitalizacija „Bijele tabije“

  Nakon što je prije dva mandata urađeno idejno rješenje za obnovu i revitalizaciju „Bijele tabije“, gradonačelnica je dala nalog za obnavljanje ovog projekta i izradu glavnog projekta. Planirano je da izrada glavnog projekta bude urađena zajedno sa gradovima koji su međunarodni partneri Grada Sarajeva, nakon čega će se pristupiti realizaciji glavnog projekta obnove „Bijele tabije“.

  Foto: Grad Sarajevo

  Biciklistička staza Sarajevo – Pale

  U okviru konferencije „Turizam kao prekretnica ekonomskog   oporavka”, gradonačelnica Karić, zajedno sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva i načelnicima općina Stari Grad, Pale i Istočni Stari Grad te Šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, potpisala je Memorandum o razumijevanju za projekat Biciklističke staze Sarajevo – Pale. Radi se o projektu koji će značajno doprinijeti unaprjeđenju turističke ponude Grada Sarajeva te uvezivanju ovih lokalnih zajednica.

  Rješenje za rekonstrukciju objekta kasarne „Jajce“

  Gradonačelnica je u prvih 100 dana obišla lokalitet kasarne Jajce te analizirala pravnu situaciju i mogućnosti u vezi sa obnovom i rekonstrukcijom kasarne Jajce koja je jedan od simbola Sarajeva. Nakon analize zatečenog stanja, gradonačelnica je uputila poziv Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na kojem će predstaviti zajedničko rješenje i aktivnosti za obnovu kasarne Jajce.

  Nastavak biciklističke staze

  Projekat izgradnje biciklističke staze je zastao na Skenderiji, zbog čega je gradonačelnica pokrenula aktivnosti na pronalasku rješenja izrade projekta i izgradnje ostatka biciklističke staze od Skenderije do Darive uz rijeku Miljacku. Za ovu aktivnost je predviđeno 100.000 KM u budžetu Grada Sarajeva, dok bi preostala sredstva ukoliko budu potrebna, biti osigurana u narednoj godini.

  Iniciranje projekta obnove „Hotela Nacional“

  Zgrada „Hotela Nacional“ se nalazi u samom centru grada i trenutno ugrožava sigurnost prolaznika i narušava estetski izgled grada. Gradonačelnica je putem službi zatražila detaljnu informaciju o imovinsko-pravnim odnosima i mogućnostima za obnovu ovog objekta. U narednom periodu zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je vlasnik ovog objekta, predstavit ćemo inicijativu za stavljanje u funkciju ovog objekta.

  Rekonstrukcija mosta „Festina lente“ 

  Gradonačelnica je pokrenula inicijativu za rekonstrukciju i obnovu mosta „Festina lente“ na rijeci Miljacki koji je u dosta lošem stanju zbog neodržavanja. Općina Centar je pozitivno reagovala na ovu inicijativu i u svom Budžetu predvidjela sredstva u iznosu 250.000 KM za realizaciju ove inicijative.

  Sarajevo Grad filma

  Gradonačelnica je u prvim danima iskazala interes i posvećenost za razvoj filmske industrije i podršku toj industriji. Grad Sarajevo će i ove godine biti podrška organizaciji Sarajevo Film Festivala koji će se održati u augustu mjesecu. Također, Grad Sarajevo je nastavio podršku projektu UNESCO grad filma. Jedna od planiranih aktivnosti jeste da se u objektu Bistričke stanice napravi stalna muzejska postavka posvećena filmskom ostvarenju „Valter brani Sarajevo“.

  Povratak Olimpijade

  Gradonačelnica je održala sastanak sa predstavnicima Vlade Katalonije i ambasade Kraljevine Španije gdje je dala zvaničnu podršku kandidaturu Barcelone za Zimske olimpijske igre 2030. godine. Ovom kandidaturom planirano je da pojedina takmičenja budu održana u Ggradu Sarajevu i na taj način bismo olimpijska takmičenja ponovo vratili u Sarajevo.

  Urbana bašta

  U saradnji sa Dječijom kućom i SERDOM, Grad je započeo aktivnosti na uspostavljanju prve urbane bašte ovog tipa u Sarajevu. Cilj je da ova urbana bašta posluži kao primjer dobre prakse koje će se kasnije multiplicirati kako na drugim lokacijama u Sarajevu, tako i širom BiH, pa i šire.