Održan historijski Jazz koncert na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

Održan historijski Jazz koncert na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

U prepunoj sali Muzičke akademije u Sarajevu, održan je historijski i prvi ikada jazz koncert studenata Muzičke akademije, pod mentorstvom profesora Sinana Alimanovića. Mladi muzičari su uz mnogo strasti izvodili kompleksne i legendarne kompozicije koje su obilježile jazz. Koncert je prekidan stalnim ovacijama, što mladim jazzerima nije predstavljalo nikakav problem jer su upravo sreća i optimizam, uz kvalitet, ono što je u najvećoj mjeri obilježilo ovu sarajevsku noć.

Koncert je otvorio profesor i najbolji bosanskohercegovački jazz muzičar i kompozitor Sinan Alimanović koji je isakao da mu je jako drago što je dio ovog historijskog događaja. “Velika mi je čast, kao dugogodišnjem jazz muzičaru, što sam dio historijske priče, što sam u ulozi mentora uputio ove mlade ljude i ukazao im na značaj univerzalnog jezika jazza. Ponosan sam jer već dugi niz godina prenosim i nastavit ću prenositi svoje znanje na ove mlade ljude.”

Pogledajte dio atmosfere:


Alimanović je također naglasio da ovi mladi ljudi predstavljaju stvarne čuvare jazza u BiH, ali i čuvare svih kulturnih i danas rijetkih vrijednosti koje svima moraju biti motiv u vlastitom djelovanju i stvaralaštvu.
Na koncertu, pod nazivom “Jazz Night” nastupili su perspektivni studenti jazza: Zlatan Božuta, Haris Kartal, Vedran Vujica, Ariana Piknjač, Šejla Grgić, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Dario Kos te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović.

(Furaj.ba)