Omaž filmu “Valter brani Sarajevo” u Bistričkoj stanici

  Omaž filmu “Valter brani Sarajevo” u Bistričkoj stanici

  Bistrička stanica u Sarajevu zasjala je u novom ruhu. Radovi su prema najavama završeni ovog mjeseca, a te se očekuje da će ovaj nacionalni spomenik BiH uskoro biti dostupan građanima i posjetiocima.

  Foto: Grad Sarajevo

  Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić na svom Facebook profilu potvrdila je ovu vijest, te je najavila da će u Bistričkoj stanici biti smještena muzejska postavka posvećena kultnom filmu “Valter brani Sarajevo”.

  Ova muzejska postavka postavljena je u Bistričkoj stanici zbog toga što je ljepotu ove impresivne građevine pokazao u ovom čuvenom filmu reditelj Šiba Krvavac 1972. godine, u kojem su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje.

  Foto: Grad Sarajevo

  “Reprezent bogate kulturno-historijske vrijednosti našeg grada, vraća se u autentičnom izgledu svim građanima i gostima Sarajeva. U saradnji sa Filmski Centar Sarajevo/Film Center Sarajevo, nacionalni spomenik BiH obogatili smo dijelom muzejske postavke ‘Valter brani Sarajevo'”, navela je Karić.

  Željeznička stanica Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

  Foto: Grad Sarajevo

  Stanica je rekonstruirana u autentičnom izgledu, a prvobitno je pravljena je u apskom stilu uz prugu koja je bila jedna od najskupljih na ovim prostorima.

  Obnova stanice, koja je napravljena tokom austrougarske vladavine, je počela u oktobru prošle godine. Novac za radove u iznosu višem od dva miliona KM osigurao je Grad Sarajevo.

  Foto: Grad Sarajevo

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  STARA ŽELJEZNIČKA STANICA NA BISTRIKU

  PREDLOŽENE CIJENE KARATA ZA OLIMPIJSKI MUZEJ I MUZEJ BISTRIČKE STANICE