Oprezno sa kupovinom karata na low cost letovima

  Oprezno sa kupovinom karata na low cost letovima

  Sigurno Vam se desilo da vam pamet pomute cijene avio karata na letovima nekih low cost kompanija, ali ukoliko niste oprezni lako možete „izgubiti“ i mnogo vise novca od prvobitno planiranog. Na prvi pogled cijena avio karata redovnih kompanija je mnogo skuplja od karata low-cost kompanija, ali ukoliko uzmemo u obzir dole navedene stavke, često istina bude malo drugačija.

   Telegraph je sastavio kraći spisak dodatnih troškova, o kojima vrijedi voditi računa.

  Doplata za ručni prtljag

  Ovu stavku je prvi Wizz Air uveo, na veći ručni prtljag od 42 cm x 32 cm x 25 cm se plaća doplata. Ryanair je uveo strog cjenovnik za težinu ručnog prtljaga, a naplaćuju 140 funti za teži ručni prtljag od 10 kg, i on se obavezno stavlja u prtljažnik.

  Prtljag

  Rekorder je Ryanair, oni naplaćuju 35 funti u jednom pravcu za prtljag teži od 15 kg u ljetnjoj sezoni i oko Božića. Prtljag od 20 kg u jednom pravcu je 45 funti. Svaki dodatni kilogram kod pomenute kompanije košta 20 funti. Jet2 naplaćuje 10 funti, EasyJet 7 funti…

  Poseban prtljag

  Muzički instrumenti i sportska oprema se isto drugačije naplaćuje, Ryanair 50 funti, EasyJet 27 funti, Jet2 25 funti…

  Rezervacija

  Ryanair po osobi u jednom pravcu naplaćuje 7 funti  prilikom rezervacije, a EasyJat 10 funti za rezervaciju (bez obzira koliko putnika je u pitanju).

  Ukoliko nije štampana bording karta

  Na Facebooku se žalila engleskinja zato što je zaboravila ištampati bording kartu i naplaćena joj je kazna od 50 funti prilikom povratka sa ljetovanja iz Španije.

  Promjenu imena Ryanair naplaćuje oko 110 funti, 35 funti EasyJet i Jet2.

  Hrana i piće

  Hrana i piće ne ulazi u cijenu avio karte bez obzira na relaciju, ukoliko neko želi u avionu ima mogućnosti da kupi, ali za nerealnu cijenu. Online istraživanje pokazuje da je u avionu  mnogostruko skuplja hrana i voda nego u supermarketima.

  Izvor: Bookiraj.com