„Opšta bolnica“ na YouTube kanalu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

„Opšta bolnica“ na YouTube kanalu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Svojim crno-humornim i satiričnim perom, Bojčev je u Opštoj bolnici na metaforičan naših oslikao svijet u kojem živimo. Likovi, situacije, ukupan svijet Opšte bolnice odraz su nas samih, naših situacija i naše stvarnosti u neznatno zakrivljenom i zatamnjenom ogledalu.

Za Svjetski dan pozorišta, večeras, 27. marta od 19.30 sati biti dostupan link za gledanje hit predstave „Opšta bolnica“ prema tekstu Hriste Bojčeva, u režiji Gorana Bulajića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Pogledajmo za trenutak ko sve, i kako, živi u svijetu Opšte bolnice. Bolnice u koju se ne dospijeva svojom voljom. Bolnice iz koje pacijente ne otpuštaju, nego ih konstantno drže tu, jer neko smatra da su bolesni i eksperimentiše s njima. Bolnice iznad koje svakodnevno nadlijeću „avioni Alijanse“, koji očito negdje nekog bombarduju… Ko su, dakle, njeni „pacijenti“ i na koga nas podsjećaju?

Prije svih, tu je Kontuzov – čovjek kojem se desilo da, nakon nekakve avionske nesreće, ne zna ni ko je, ni šta je, ni odakle je. Kontuzov je čovjek koga u bolnici izrabljuju, kojim se manipuliše; čovjek kome se nameće iluzija o njegovoj važnosti, ugledu, svijetloj budućnosti… Zatim, tu je Bratoj – čovjek koji je obolio radeći, kome je „dohakala“ tehnika; čovjek koji konstantno trpi zbog nečijih svjesnih ili nesvjesnih pogreški; čovjek suludo sujevjeran zbog svog „baksuzluka“; čovjek od koga se neprestano nešto traži i zahtijeva… Zatim je tu Dedo – čovjek koji je čitav život zakidan i potkradan, pa je stoga i on odlučio da zakida i potkrada druge; čovjek koji non-stop čuje posmrtna zvona i koji je postao svjestan da je smrt jedina izvjesnost u životu, pa je ciničan i nemilosrdan i prema sebi i prema drugima… Tu je i Fero – sanjar koji vjeruje i „zna“ da postoji bolji i humaniji svijet: primjer je Švajcarska; zato treba otići odavde i tamo živjeti… Tu je i Pepeljuga – žena koja neumorno čisti i uređuje svoj i tuđi životni prostor; žena koja se pomirila sa ulogom „pepeljuge“; žena koja šuti i radi…

Da li su stanovnici Opšte bolnice svjesni apsurda situacije u kojoj egzistiraju kao nečiji zatočenici, zamorci i marionete? Rekli bismo da nisu – jer kako drugačije objasniti njihovu neuništivu nadu i iluziju da će jednog dana biti „otpušteni“, ili da će im biti bolje!? Tu, iza zidova bolničkih prostorija, pacijenti svakodnevno jedu i piju, raspravljaju i nadmudruju se, međusobno se izrabljuju i obmanjuju… Koječemu se i obraduju, katkad se i nasmiju, sebi ili drugima… Povremeno, oni pogledaju i u nebo, ali ne da bi prizvali Boga, nego osluškuju zvukove aviona Alijanse, pribojavajući se da jednog dana i sami ne postanu meta… Oni zapravo sve vrijeme u toj svojoj bolnici ništa drugo ne rade, nego čekaju, čekaju, čekaju… I, uprkos svemu, oni se nadaju, čeznu, sanjaju… Niko od njih ne pomišlja, recimo, na bijeg, ili samoubojstvo. Taj i takav njihov život traje ko zna otkad, i trajat će ko zna dokad…

Predstava je premijerno izvedena 9. januara 2009. godine. U predstavi igraju: Robert Krajinović, Mugdim Avdagić, Predrag Jokanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović/Anđela Ilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Uranela Agić, Ištvan Gabor, Lana Zablocki, Rastko Femić i Dino Šekić.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave će biti podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i na web stranici www.bnp.ba.

#stayhome