Delicije Osla

Delicije Osla

Oslo je grad u kojem ćete se već prvi dan osjećati kao da ste kod kuće i koji će Vas oduševiti svojom energijom. Kako opisati grad koji je 2013. proglašen najboljom svjetskom destinacijom, ali i najskupljim gradom na svijetu? Šta jesti, koja mjesta posjetiti, šta kupiti, kako doživjeti i upoznati Oslo na najbolji mogući način? U ovom javljanju, predstavljamo Vam slatku i slanu stranu Osla, tj. najbolje delicije, praćene ukusnom kafom.

PARADIS- najbolji sladoled u gradu

Paradis sam otkrila sasvim slučajno, šetajući po gradu jednog toplog julskog dana. Odmah sam primjetila da mnogo lokalaca, ali i turista dolaze u Paradis. Na prvi pogled sam se oduševila izgledom makarona i sladoleda.  Zahvaljući ljubaznosti vlasnika i osoblja Paradisa, imala sam čast da odem “iza scene” i iz prve ruke vidim kreativnost i savršenstvo na djelu. Cijene se kreću u rangu 35-55 kruna. Zaista najukusniji sladoled u gradu, praćen ljubaznošću osoblja, čini Paradis pravom destinacijom za sve sladokusce. Nećete se pokajati, ako posjetite Paradis i probate nesvakidašnji gelato.

Makaron od jagode sa sladoledom od vanilije – moj favorit, kao i Tartuffo – kombinacija vanilije, čokolade i karamela.

PASCAL- makaroni  i kolači koji ostavljaju bez  daha

Foto: Tripadvisor

Biti u Oslu, a ne posjetiti Pascal je najgora turistička greška, stoga ne dozvolite da Vam se dogodi. Obožavam makarone i moj zaključak je da se najukusniji i najbolji makaroni mogu pronaći u poznatoj slastičarni i restoranu Pascal. Jedan makaron košta 15 kruna, dok za kolače poput tiramisua, panna cotte i sl. je potrebno izdvojiti 96 kruna. Ukoliko volite tiramisu, Pascal je mjesto za Vas. Simfonija okusa i  savršenstvo za Vaše nepce su najbolji opis ove slastice. Uz tiramisu dobijate sok sa svježim malinama i sos od vanilije koji upotpunjuju doživljaj. Ovako sočan tiramisu nećete pojesti čak ni u Italiji. Za sve one koji preferiraju voćne kolače, u Pascalu će doći na svoje. Preporučujem kolač sa limunom, koji je pravo osvježenje za ljetnje dane.

LaWo Terrasse –  lijep ambijent, dobra kafa

Foto: Tripadvisor

Ako želite popiti kafu u samom centru gradu, LaWo Terrasse je dobar izbor. Cappuccino i Latte su najbolji izbor i po cijeni i po kvalitetu. Oko 35 kruna je potrebno izdvojiti ukoliko želite popiti kafu, dok su sokovi i ostali napici jako skupi.

The Fragrance of the Heart – kafa koja će osvojiti Vaše srce

Foto: Fragrance.no

Najbolja kafa u Oslu, bilo da se odlučite za Latte, Cappuccino, Ice Caffe itd. Kvalitetna kafa, ljubazno osoblje, brzina usluge i pristupačne cijene za norveške prilike su dovoljni razlozi da posjetite navedeni kafić.

Grand Hotel/Grand Café

Grand Café je mjesto koje odiše tradicijom i kulturom. Izvanredna lokacija i duga tradicija uspješnog poslovanja, čine Grand Café kultnim mjestom, koje se zaista mora posjetiti ukoliko Vas put nanese u Oslo. Omiljeno mjesto poznatog pisca Henrika Ibzena vas neće ostaviti ravnodušnim i učinit će da se osjećate posebno tokom Vašeg boravka i uživanja u nekoj od delicija. Teško je riječima opisati savršenstvo delicija koje nudi Grand Café, pa se nadam da će Vam fotografije koje slijede dočarati atmosferu i sve ono što Grand Café predstavlja.