Delicije Osla

Delicije Osla

Oslo je  grad u kojem ćete se  već  prvi dan  osjećati  kao da ste  kod kuće i koji će Vas oduševiti svojom energijom. Kako opisati  grad koji je 2013. proglašen najboljom svjetskom destinacijom ali i najskupljim gradom  na  svijetu? Šta jesti, koja mjesta posjetiti, šta kupiti, kako doživjeti i upoznati Oslo na najbolji mogući način? U ovom javljanju, predstavljamo Vam slatku i slanu stranu Osla, tj. najbolje delicije, praćene ukusnom kafom.

PARADIS- najbolji sladoled u gradu

Paradis sam otkrila sasvim slučajno, šetajući po gradu jednog toplog julskog dana. Odmah sam primjetila da mnogo lokalaca, ali i turista  dolaze u Paradis. Na prvi pogled sam se oduševila izgledom makarona i sladoleda.   Zahvaljući ljubaznosti vlasnika  i osoblja Paradisa, imala sam čast da odem  ,,iza scene’’  i  iz prve ruke  vidim  kreativnost  i savršenstvo na djelu.  Cijene se kreću u rangu 35-55 kruna. Zaista najukusniji sladoled u gradu, praćen ljubaznošću osoblja, čini Paradis pravom destinacijom za sve sladokusce. Nećete se pokajati, ako posjetite  Paradis i probate nesvakidašnji gelato.

 

Makaron od jagode sa sladoledom od vanilije-moj favorit, kao i Tartuffo- kombinacija vanilije, čokolade i karamela.

 

PASCAL- makaroni  i kolači koji ostavljaju bez  daha

img_1748

Biti u Oslu, a ne posjetiti Pascal je najgora turistička greška, stoga ne dozvolite da Vam se dogodi. Obožavam makarone i moj zaključak je da se  najukusniji i najbolji makaroni  mogu pronaći u poznatoj slastičarni i restoranu Pascal. Jedan makaron košta  15 kruna,  dok  za kolače poput  tiramisua, panna cotte i sl. je potrebno  izdvojiti   96 kruna. Ukoliko volite tiramisu,  Pascal je mjesto za Vas. Simfonija okusa i  savršenstvo za Vaše nepce su najbolji opis ove slastice. Uz tiramisu dobijate sok sa svježim malinama i sos od vanilije koji upotpunjuju doživljaj.Ovako sočan tiramisu nećete pojesti  čak ni u Italiji.  Za sve one koji preferiraju voćne kolače, u Pascalu će doći na svoje. Preporučujem kolač sa limunom, koji je pravo osvježenje za ljetnje dane.

 

LaWo Terrasse –  lijep ambijent, dobra kafa

img_0705

Ako želite popiti kafu u samom centru gradu, LaWo Terrasse je dobar izbor. Cappuccino i Latte  su  najbolji izbor i po cijeni i po kvalitetu. Oko 35 kruna je potrebno izdvojiti ukoliko želite popiti kafu, dok su  sokovi  i ostali napici  jako skupi.

 

The Fragrance of the Heart- kafa koja će osvojiti Vaše srce

img_1441

Najbolja kafa u Oslu, bilo da se odlucite za Latte, Cappuccino, Ice Caffe, itd. Kvalitetna kafa, ljubazno osoblje, brzina usluge i pristupačne cijene za norveške prilike su dovoljni razlozi da posjetite navedeni kafić.

Grand Hotel/Grand Café

Grand Café  je mjesto koje odiše tradicijom i kulturom. Izvanredna lokacija i duga tradicija uspješnog poslovanja, čine Grand Café kultnim mjestom, koje se zaista mora posjetiti ukoliko Vas put nanese u Oslo.  Omiljeno mjesto poznatog pisca  Henrika Ibzena Vas neće ostaviti ravnodušnim i učiniće da se osjećate posebno tokom Vašeg boravka i uživanja u nekoj od delicija. Teško je riječima opisati savršenstvo delcija koje nudi Grand Café, pa se nadam da će Vam fotografije koje slijede dočarati atmosferu i sve ono što Grand Café   predstavlja.

img_1478