Otkazali ste putovanje zbog koronavirusa – možete li dobiti novac nazad?

  Otkazali ste putovanje zbog koronavirusa – možete li dobiti novac nazad?

  Firme koje se bave rezervacijom smještaja, hoteli i turističke agencije još se prilagođavaju novonastaloj situaciji u svijetu koju je izazvala epidemija koronavirusa.

  Ilustracija: Pixabay

  Kako se virus nazvan COVID-19 širi, sve više putnika otkazuje svoja putovanja ili se preispituje da li bi ih trebalo otkazati. Kada na kraju odluče odustati od putovanja, često im novac koji su dali ne bude vraćen, što zavisi od politike firme za iznajmljivanje smještaja ili od politike hotela, piše CNN.

  Michael Moldofsky rezervirao je nekoliko mjeseci unaprijed kuću za sedam soba u Austinu u Teksasu preko stranice VRBO, jer je planirao ići na godišnju konferenciju posvećenu softverima Zoholics, koja je odgođena, kao i festival SXSW koji se trebao održati u istom gradu. Tako je on ostao bez 3.434 dolara jer mu VRBO nije želio vratiti novac koji je dao. Ova stranica za iznajmljivanje ogradila se od ovog slučaja u službenom saopćenju u kojem tvrdi da “ne odgovara za događaje koji su pod utjecajem više sile, kao što su vremenske nepogode, prirodne katastrofe” i slično.


  Turističke destinacije opustošene: Kako koronavirus utječe na svijet | Furaj.ba

  Koronavirus širi se svijetom od decembra prošle godine, a u strahu od zaraze veliki broj putnika obustavlja i odgađa svoja putovanja. Sablasne pustoši najčešća su slika posljednjih dana na brojnim turističkim destinacijama širom svijeta. Prazni restorani u Veneciji definitivno su pojava koja se rijetko može vidjeti, kao i slobodna čuvena gondola.


   

  S druge strane, Airbnb proširio je Politiku olakšavajućih okolnosti za putnike koji putuju u Kinu, Južnu Koreju i u neke dijelove Italije. Unatoč tome, mnogi putnici i dalje ne mogu očekivati povrat novca, uključujući i hiljade ljudi koji su planirali ići na muzički festival SXSW u Austinu.

  Kako se COVID-19 širi, politike firmi se mijenjaju pa sve zavisi o tome gdje ste planirali putovati i kod koga ste rezervirali putovanje.

  Hoće li vam VRBO i Airbnb vratiti sredstva?

  Kada putnik rezervira putovanje na Airbnbu, on se svrstava u jednu od šest politika otkazivanja. Međutim, firma je saopćila da će neka putovanja biti vraćena ako se otkažu zbog straha od novog koronavirusa i ako su u okviru njihove politike olakšavajućih okolnosti. Kada stranica primijeti da putnici žele putovati ili se vraćaju iz ugroženih područja, šalje im automatsku poruku da promijene destinaciju ili otkažu putovanje bez ikakve naknade.

  Područja koje Airbnb trenutno prepoznaje kao ugrožena su kontinentalna Kina, Južna Koreja i Lombardija, Veneto i Emilia-Romagna u Italiji. Ova stranica nije dostupna u Iranu koji je također ozbiljno pogođen koronavirusom.

  Čak i ako ne idete u neku od ovih područja, moguće je da vam novac bude vraćen u slučaju da vam je putovanje otkazano zbog koronavirusa ili da ga morate otkazati zbog novih uputa vlasti u svojoj zemlji. Osim toga, svako ko je obolio ili se sumnja da je zaražen dobit će svoj novac nazad.

  Što se tiče stranice za iznajmljivanje smještaja VRBO, on ne navodi nikakve iznimke u vezi s COVID-19.

  Možete li od hotela dobiti svoj novac nazad?

  Politika otkazivanja varira od firme do firme, a lanci hotela redovno izdaju svoja saopćenja u posljednjih nekoliko dana. Međutim, čak ni skorašnja sapćenja ne obuhvataju područja za povrat koje je predložio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Marriott, najveći lanac hotela na svijetu, vraća novac onima koji putuju u određene zemlje ili se vraćaju iz njih, objavljena je i lista pogođenih područja, među kojima se ne nalazi Iran.

  Choice Hotels, grupa koja uključuje brendove kao što su Sleep In i Rodeway Inn, rekla je za CNN da će oni koji su planirali putovati u Kinu i iz nje dobiti svoj novac nazad do 31. marta. Wyndham Hotels & Resort ovim obuhvataju i one koji putuju u Južnu Koreju i iz nje, kao i u Italiju i iz nje.

  InterContinental Hotels Group, firma koja ima hotele u skoro 100 zemalja svijeta, uzela je, pored Kine, Južne Koreje i Italije, u obzir i Honghong, Macau i Tajvan.

  Šta je s rezervacijama iz treće ruke?

  U mnogim sapćenjima hotela koja se tiču koronavirusa ističe se da se pravila za vraćanje novca odnose samo na one koji su rezervirali sobu samo direktno preko hotela. To znači da oni putnici koji su rezervaciju obavili preko stranica treće ruke, kao što su Expedia ili Booking.com, trebaju stupiti u kontakt s tim stranicama ako žele povrat.

  U saopćenju koje je ažurirano 7. marta, Booking.com ističe da COVID-19 spada u okolnosti više sile. Ona putovanja koja spadaju u ovu kategoriju mogu biti otkazana bez problema, a novac će biti vraćen putnicima. Politika obuhvata putovanja u kontinentalnu Kinu i iz nje, kao i određene regije Italije i Južnu Koreju. Osim toga, u ovu grupu ulaze i putnici pogođeni zabranom putovanja i individualni slučajevi u kojima se od putnika ne može očekivati da putuje ili ostaje u određenom mjestu.

  Stranica za rezervacije putovanja Expedia usmjerava putnike da traže povrat na portalu za korisnike, ističući da će na zahtjev koji dobiju odgovoriti u roku od 14 dana. U saopćenju na njihovoj stranici piše da firma prima veliki broj poziva pa da je zbog toga mnogima teško stupiti u kontakt s njom putem telefona.