Otvoren Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP

  Otvoren Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP

  Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP, petnaesti po redu, otvoren je večeras u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

   

  Međunarodna galerija portreta Tuzla bila je večeras domaćin svečanog otvaranja 15. po redu tradicionalnog Internacionalnog bijenalnog festival portreta (INTERBIFEP). Najznačajnija likovna manifestacija u BiH otvorena je u prisustvu velikog broja zvanica. Riječ je o festivalu koji se održava svake dvije godine, a koji je po svom sadržaju jedinstven na području bivše države.

  Na ovogodišnjem festivalu postavljeno je 250 radova od 126 autora iz 40 zemalja. Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Admir Mujkić, naglasio da je selektor INTERBIFEP-a, Ismar Mujezinović, odradio odličan posao i odabrao dobre radove.

  -Članovima žirija, Ismaru Mujezinoviću, Atillai Ilkayaz i Elisi Del Prete neće biti lako odabrati radove koji će biti nagrađani – kazao je Dženan Jusufović, director Međunarodne galerije portreta koja je i organizator festivala zajedno sa Općinom Tuzla.

  U okviru festival biti će dodijeljene nagrade Diploma za crtež – otkupna nagrada, Diploma za grafiku – otkupna nagrada, Diploma za video art portret, Diploma za fotografiju, Diploma „Ismet Mujezinović“, Diploma „James H. Pinto“, te nagrada publike za portret. Nove kategorije INTERBIFEP-a su video art i fotografija.

  – Ove godine uveli smo neke nove tehnike, cijenjene u savremenom svijetu umjestnosti – dodao je Jusufović.

  Festivala koji svakim novim izdanjem dobija sve veću pažnju na  domaćoj, regionalnoj, evropkoj i svjetskoj kulturnoj sceni, trajat će do 2. novembra.