Otvoren Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu

  Otvoren Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu

  U Sarajevu je svečano otvoren Muzej ratnog djetinjstva, u kojem je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

  Kolekcija uspomena

  U decembru 1993. godine u Sarajevu je poginula moja drugarica Berina. Imala je 10 godina. Poginuo je isti dan i njen drug. Ubili su ih geleri granate koja je pala nekoliko metara od ulice  niz koju su se sankali u centru grada.

  Mjesec dana kasnije, u januaru 1994., u sarajevskom naselju Alipašino polje, ubijeno je šestero djece, a sedmero je ranjeno. I oni su se sankali.

  1992. godine, rodica mog druga sa porodicom je pobjegla u Hrvatsku. Bili su nerazdvojni. 12. septembra, na dan kada je krenula, poklonila mu je svoju najdražu igračku. Tom igračkom igraju se danas njegova djeca.

  Juna 1994. momak moje sestre prvi put je, kao vojnik, otišao na liniju. Ako se ne vratim, rekao je, nemoj me zaboraviti. Ostavio joj je, za svaki slučaj, kasetu Rolling Stonesa, da ga se po nečemu sjeća. Vratio se.

  Kaseta Rolling Stonesa, neka stara igračka iz rata i sanke, od sada bi mogli postati muzejski eksponati.  U Sarajevu je svečano otvoren Muzej ratnog djetinjstva, u kojem će posjetioci moći pogledati svjedočenja, ratne eksponate i priče koje govore o djetinjstvu u ratu. Muzej je smješten u Starom Gradu, na adresi Logavina 32. Prostire na 300 metara kvadratnih gdje je smješteno 3.000 eksponata. Prvu postavku čini 50 predmeta uz dodatni multimedijalni sadržaj. Kako postavka neće biti fiksna, svi prikupljeni predmeti bit će izloženi naknadno.

  web-poster-3

  Najveći svjetski arhiv

  Proces stvaranja Muzeja počeo je u maju 2015. godine i za samo nekoliko mjeseci prikupljeno je stotine eksponata. U njegovom stvaranju učestvovali su svi Bosanci i Hercegovci koji su željeli sa ostatkom svijeta podijeliti svoje uspomene. Bila to neka priča iz rata, neki predmet koji je imao neku svoju priču, fotografija ili dokumenti.

  Idejni tvorac je Jasenko Halilović, autor knjige “Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995”, koji kaže da stvaranje ovog Muzeja nije važno jedino da bi se trajno sačuvale uspomene na ratno djetinjstvo. “Važno je jer će ovaj Muzej, za razliku od drugih ratnih muzeja, dokumentovati iskustvo onih koji na započinjanje ratova nemaju nikakvog utjecaja, a svejedno trpe višestruke posljedice. Važno je jer je upravo kroz priče o iskustvu djece najlakše postići razumijevanje kao pretpostavku za pomirenje. Deset godina nakon otvaranja, Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu bit će najveći svjetski arhiv posvećen iskustvu odrastanja u ratu” – istakao je u Jasenko Halilović.

   

  Humanitarna pomoć za Guinnesa

  Jedna od prvih donacija Muzeju bila je kolekcija ambalaža proizvoda koji su se u ratu konzumirali u Sarajevu, a koji su stigli iz humanitarne pomoći. Donirao ju je Sarajlija Filip Andronik, strip crtač i stand up komičar, koji je odrastajući u opkoljenom Sarajevu na Dobrinji, skidao i ostavljao ambalaže sa svih proizvoda koji su došli u kuću njegove porodice. Kolekcija koju je poklonio Muzeju sadrži 4000 artefakta. S tom kolekcijom  Andronik je 1996. godine ušao u Guinnesovu knjigu rekorda.

  Adresa:

  Logavina 32

  Sarajevo, Bosna i Hercegovina

  Cijene ulaznica:

  – 5 KM za studente, penzionere, slabovidna lica, te djecu od 6 do 18 godina.

  – 10 KM za odrasle

  – 2 KM za djecu unutar grupnih posjeta

  – 25 KM za cijelu porodicu

  Ulaz je besplatan za djecu do 6 godina. Osim toga, svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu, ulaz je besplatan od 11 do 13 sati.