Otvorena 33. Sarajevska zima pod motom “Svileni put umjetnosti”

  Otvorena 33. Sarajevska zima pod motom “Svileni put umjetnosti”

  U Narodnom pozorištu Sarajevo u utorak je svečano otvoren 33. Međunarodni festival “Sarajevska zima” koji će trajati do 21. marta 2017. pod motom “Svileni put umjetnosti”.

  Otvaranje_Sarajevske_Zime

  U danima Festivala gosti će moći uživati u sjajnim predstavama, koncertima, izložbama i programima predstavljanja kulturne .

  “Večeras imamo izložbe u kojima učestuju Iran, Kina, Indija, Indonezija i Bosna i Hercegovina, a nakon toga i promociju knjige o proizvodnji svile u prisustvu ambasadorice Indonezije. Poslali smo i poruke u čast teme festivala, a to je substanca Sarajeva i Svileni put umjetnosti”, rekao je Spahić, dodajući kako će ovogodišnje izdanje Sarajevske zime otkriti svo bogastvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti zajednica umjetnika diljem svijeta, javlja Anadolu Agency (AA)..

  “To je jedna velika priča jer kad pogledate kolekciju Zemaljskog muzeja BiH i sve ono što je sačinjeno od svile i kad čujete zvukove s Dalekog istoka i Zapada, prepoznate sve tokove civilizacija, neku tačku gdje su se karavane susretale i pronalazile civilizacijske veze. Sve to nam pokazuje da različitost kroz kreativnost stvara zajednicu koja je otvorena i koja ima snagu da prihvati drugoga i drugačijeg”, rekao je Spahić.

  Prvog dana festivala je održana i izložba radova od svile iz Indonezije, a otvorila ju je ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, koja je tom prilikom istakla kako je festival “Sarajevska zima” dobra prilika za kulturnu saradnju među zemljama u svijetu.

  “Ovo je prvi put da učestvujemo na ovom festivalu, i veoma smo ponosni zbog toga jer ovdje možemo predstaviti kako se proizvodi svila i lijepi proizvodi od svile, koje uglavnom prave žene u našoj zemlji. To nije nimalo lagan posao. Potrebno je od dva do šest mjeseci za neke proizvode od svile. Ovo je dobra prilika za kulturnu saradnju i vrlo pozitivan događaj kako bi upoznali druge zemlje i njihove kulture. Svi zasigurno imaju šta za pokazati”, rekla je.

  Otvaranju 33. Međunarodni festival “Sarajevska zima” pod motom – Svileni put umjetnosti prisustvovao je veliki broj umjetnika iz BiH i šire, kulturnih ličnosti, diplomatski kor i veliki broj građana.

  Ovogodišnji festival će se održati uz učešće 1.500 umjetnika iz zemalja sa svih kontinenata svijeta, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.