Pavo Anđelić, čovjek kojem dugujemo znanje o srednjem vijeku u BiH

  Pavo Anđelić, čovjek kojem dugujemo znanje o srednjem vijeku u BiH

  U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u subotu, 29. februara bit će otvorena izložba posvećena jednom od najvažnijih bh. istraživača – “Stoljeće Pave Anđelića”.

  Pavao Anđelić rođen je 29. februara 1920. godine u mjestu Sultići kod Ostrošca, općina Konjic. Kao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih srednjovjekovaca, istraživač koji je obilježio ”zlatno razdoblje” historijsko-arheološke nauke u Bosni, Anđelić je udario pečat proučavanju srednjovjekovne sfragistike i heraldike, pionirski je popločao puteve izučavanja historijske geografije i toponomastike srednjovjekovnih bosanskih zemalja, te je objavom monumentalnih monografija krunisao istraživanja stolnih mjesta bosanskih vladara i drugih tema kojima se bavio. Anđelićev dolazak u Zemaljski muzej BiH 23. marta 1955. godine ostaviti će neizbrisiv trag, kako u njegovoj karijeri historičara i arheologa, tako i u samoj instituciji.

  Tokom svog muzeološkog rada Pavo Anđelić stekao je sva stručna i naučna zvanja. Zvanje doktora nauka stekao je 1972. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odbranivši rad pod naslovom Sjedišta bosanskih vladara u srednjem vijeku. Tome je prethodilo njegovo skoro desetogodišnje istraživanje i zalaganje na očuvanju srednjovjekovnog grada Bobovca i kraljevskog dvora u Kraljevoj Sutjesci. Uporedo s tim radio je na istraživanju brojnih nalazišta u okolini Konjica i Visokog. Monografije Historijski spomenici Konjica i okoline i Visoko i okolina kroz historiju i pod potpisom Pave Anđelića danas predstavljaju nezaobilaznu građu za istraživanje ova dva kraja.

  Posljednje tri decenije svog života proveo je na istraživanju i rasvjetljavanju srednjovjekovne prošlosti BiH. Početkom 1985. godine odlazi u zasluženu mirovinu često spominjući samo jedno o Zemaljskom muzeju BiH: „Tamo gdje sam ja zaradio penziju, svaki čovjek treba da klekne“. Do kraja svog života bio je aktivan u struci radeći na individualnim projektima iz oblasti istraživanja i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

  Izložba će biti otvorena u subotu, 29. februara 2020. godine u 12 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, a podržana je od Općina Konjic i Kakanj.