Pečeni šećer – stara bosanska poslastica idealna uz kafu

    Pečeni šećer – stara bosanska poslastica idealna uz kafu

    Naše bake, nane i majke voljele su praviti pečeni šećer, koje bi onda rado konzumirale uz fildžan kahve u rijetkim trenucima odmora.

    Foto: YouTube kanal Mimina kuhinja/Printscreen

    Bila je to tradicionalna poslastica kojom su častile ukućane i goste. Podsjetimo se na ovaj starinski recept:

    Sastojci:
    • velika šolja šećera
    • 1/2 litra mlijeka
    • 5 velikih šolja šećera
    • čokolada od 100 g

    Priprema:

     
    U šerpu na šporetu sipajte veliku šolju šećera. Miješajte dok se ne rastopi na laganoj temperaturi da ne bi zagorio. Kad se rastopi dodajte pola litra mlijeka i lagano miješajte da se istopi jer se stvrdne kad se doda mlijeko. Pazite da ne prska. Smjesa treba da provri. Zatim dodajte jednu po jednu šolju šećera i miješajte lagano i čekajte da opet prokuha. Kad prokuha sklonite sa šporeta i dalje pomalo miješajte, pa dodajte čokoladu – može i s lješnjacima ili bez, kako volite, a mogu se i posebno dodati neki orašasti plodovi. Istresite smjesu u veliku tepsiju i ostavite da se ohladi. Isjecite na kockice i poslužite.
    Napomena:
    Najbolje ga je staviti u papirnu vrećicu da se ne bi stvrdnuo previše, pa da se nemože jesti. Uživajte!