Penjački memorijal “Adnan Ćatić Ćata”

  Penjački memorijal “Adnan Ćatić Ćata”

  Penjačka sekcija “Adnan Ćatić Ćata”, koja djeluje u sklopu Planinarskog društva “Skakavac”, Sarajevu donosi spektakularan događaj.

  Na sarajevskoj Darivi, 1. septembra 2018., s početkom u 10.30 h, održat će se penjački memorijal “Adnan Ćatović Ćata”.

  Memorijal se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dijela i predstavlja svojevrsnu atrakciju koja obogaćuje turističku ponudu Sarajeva. Dariva je jedno od rijetkih penjališta na prirodnoj stijeni u Evropi, a da se nalazi u gradskom području.

  Takmičarski dio memorijala se sastoji od toga da se takmičar popne na što više smjerova u zadanom vremenu. Svaki od smjerova se boduje po težini i pobjednik će biti onaj koji na kraju skupi najviše bodova. Samo takmičenje je u skladu s pravilima Internacionalne organizacije sportskog penjanja.

  Ovaj događaj predstavlja sjećanje na hrabrog mladića Adnana Ćatovića, koji je ostavio dubok trag u afirmaciji sportskog penjanja i ekstremnih sportova u BiH. Uvijek je pokazivao da čovjek može iskusiti nešto novo, pomjeriti svoje granice i biti koristan zajednici.

  Penjačkim memorijalom “Adnan Ćatić Ćata” Planinarsko društvo “Skakavac” želi promovisati zdrav životni stil, povratak prirodi, sportsko penjanje, te penjalište Dariva koje postoji više od dvadeset godina i koje može biti iskorišteno za još bolju turističku promociju Sarajeva i BiH.