Pionirska dolina se ponovo otvara za posjetioce

  Pionirska dolina se ponovo otvara za posjetioce

  RZC Pionirska dolina i zoo vrt opet će u subotu ujutro u 8 sati otvoriti svoje kapije za posjetioce, jer je posao čišćenja vještačkih jezera završen.

  U proteklih desetak dana, zbog sigurnosti gostiju ova zelena oaza bila je zatvorena za posjetioce, a brojne građevinske mašine i radna snaga vrijedno su radili na čišćenju mulja i taloga iz dva vještačka jezera koja se nalaze u centralnom dijelu sarajevskog zoološkog vrta. Urađen je ogroman posao, s dna oba jezera očišćeno je nekoliko tona kubika taloga i mulja koji se sakupljao nekoliko desetina godina.

  Sada su jezera spremna da ponovo budu dom brojnim pernatim stanovnicima Pionirske doline, ali i drugim divljim pticama koje slobodno dolaze na jezera.

  Nakon što je prikupljen i odvezen mulj i otpad, odlučeno je i da se izvrši rekonstrukcija dotrajalih potpornih zidova i kanala na pojedinim dijelovima, a jezera bi već iduće sedmice mogla biti ponovo ispunjena vodom. Nakon što voda u korita bude puštena labudovi, guske i patke će biti vraćeni u svoja staništa, odnosno ostrva koja se nalaze u sredini. Tokom naredne sedmice i taj dio će biti završen, a do tada u tom dijelu Pionirske doline, odnosno uz sama jezera bit će ograničeno kretanje, dok ostali dijelovi rekreativno zabavnog centra i pristup svim nastambama i ostalim sadržajima sada je slobodan za goste.

  S obzirom na interesovanje građana, naročito u danima vikenda, Pionirska dolina će ujutro otvoriti svoju kapiju za njih, a radit će po ustaljenom rasporedu i tokom praznika. Radno vrijeme Pionirske doline tokom marta bit će svaki dan od 8 do 18 sati.