Planinari zasadili oko 1.700 sadnica bora i munike na Rujištu

  Planinari zasadili oko 1.700 sadnica bora i munike na Rujištu

  Članovi planinarskih društava HPD Prenj 1933 Mostar i PSD Prenj Mostar organizirali su zajedničku akciju pošumljavanja na planini Prenj u subotu, 14. novembra.

  Foto: HPD Prenj

  Za vrijeme akcije posađeno je oko 1.700 sadnica crnog bora i munike u saradnji sa sa Šumarstvom HNK, podružnica Mostar, koje je osiguralo sadnice za ovu akciju, te uz podršku Snježne kuće Rujište. Pošumljavalo se na lokalitetu Rujišta, koji je nastradao u požaru u kojem su uništeni hektari endemske munike.

  Šume imaju neprocjenjiv značaj za očuvanje životne sredine. Samo jedan hektar šume proizvede godišnje oko 800 tona kisika. Šuma može smanjiti temperaturu zraka tokom dana za više od 3°C, što je posebno značajno u ljetnim mjesecima. Šume sprečavaju eroziju, tako npr. jedan hektar bukve zadržava 500 tona vode. Dva sata šetnje šumom značajno jača imunitet. Pored toga, boravak u šumi nas čini sretnijim i zbog prisustva bakterija sreće (Mycobacterium vacae). Bez šuma nema ni našeg opstanka! Pa usprkos tome, gotovo svakodnevno svjedočimo nestanku šume ljudskim faktorom, požarima i sječom šume.

  “Ipak smo mi ti koji imamo odgovornost da brinemo o šumama. Zato bi kažu svaki čovjek za života trebao posaditi barem jedno drvo. Jer jedno drvo u toku dana može proizvesti kisika za 4 osobe, a apsorbirati 21 kg ugljičnog dioksida godišnje”, poručuju članovi ova dva planinarska društva.


  Klupa na Prenju s pogledom kao sjećanje na stradalog planinara | Furaj.ba

  U prisutnosti rodbine, prijatelja, članova HPD Prenj 1933 Mostar, te polaznika planinarske škole postavljena je spomen-klupa na Prenj u znak sjećanja na planinara Zorana Škutora, koji je tragično stradao 15. marta 2020. godine na ovoj planini. Klupa je postavljena na planinarskoj stazi Goranci – Jastrebinka, na vidikovcu odakle se pruža lijep pogled na planine Prenj, Čabulju i Velež.