Planinarski pohod na Bobovac za Dan državnosti BiH

  Planinarski pohod na Bobovac za Dan državnosti BiH

  Tvrđava na Bobovcu nekada je bila sjedište bosanskih kraljeva, i stoga je Dan državnosti Bosne i Hercegovine idealan povod da se zaputite stazama koje se nazivaju još i DNK Bosne.

  Foto: Afan Abazović

  Udruženje Azimuth 135 iz Zenice organizira planinarski pohod na Bobovac koji će zbog velike zainteresiranosti i epidemijskih mjera biti upriličen tokom tri dana naredne sedmice.

  Važeća Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva propisuje da se na otvorenom prostoru može okupiti maksimalno trideset ljudi. Ona će se, po određenim najavama, produžiti i na naredni period. U želji da ispoštuju i propise nadležnih institucija, ali i želju za učešćem na ovoj turi, iz Udruženja su donijeli odluku da će turu realizovati u tri termina, u tri grupe po trideset učesnika:

  • 1. grupa: 25.11.2020. godine (srijeda)
  • 2. grupa: 28.11.2020. godine (subota)
  • 3. grupa: 29.11.2020. godine (nedjelja)

  Za sve grupe važe ista pravila istaknuta u najavi ture, počevši od mjesta i vremena polaska (izuzev datuma, koji se pomjera zavisno od termina), trase i sadržaja. Za realizaciju svake ture potrebno je minimalno 20 učesnika. Učesnik koji je bio u prethodnoj/prethodnim grupi/grupama ne može učestvovati u sljedećoj, izuzev nedostatka prijavljenih, pa bi se njime popunilo prazno mjesto na spisku. Ovi učesnici će biti na posebnom spisku. Drugim riječima, onaj ko je učestvovao u 1. grupi, a želi i u okviru 2. grupe, neće moći ići, osim ako nedostaje mjesta.

  Prijevoz je i dalje u ličnoj režiji. Vremenske prilike su po dugoročnoj prognozi veoma povoljne, a u slučaju promjene svi učesnici će biti obaviješteni. Prijave od prošlih najava ne važe! Možete se odmah prijaviti ili za 1. ili za 2. ili za 3. grupu, samo to morate naglasiti.

  · VRIJEME I MJESTO POLASKA: 07:30 sati, glavni ulaz u Shopping centar “Džananović” na Kamberovića polju.
  · TEHNIČKI PODACI O TURI:
  – vlastitim prijevozom: Zenica – Kakanj – Kraljeva Sutjeska (i nazad, poslije planinarske)
  – planinarska ruta: Vodovod – Ljestvača – Ušće – južna kapija Bobovca – Bunar – glavna kapija Bobovca – Mauzolej bosanskih kraljeva – osmatračnica Vis – Tekija i nazad.
  – dužina pune planinarske rute: 11 km
  – trajanje: cjelodnevna
  – kondiciona zahtjevnost: K1 – LAGANO
  Lagani planinarski izlet ili tura primjerena svakom planinaru izletniku, po ukupom trajanju hoda do 5 sati, isključuje dugotrajne strme uspone. Visinska razlika je manja od 300 metara.
  – tehnička zahtjevnost: T1 – NEZAHTJEVNO
  Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala.
  · OPREMA: GLEŽNJERICE ILI DUBOKE PATIKE, ruksak, presvlaka, slojevita odjeća, zaštita od kiše, vjetra i sunca, baterijska lampa.
  · HRANA I VODA: Vode najmanje 1,5 litara, imaju dva izvora na stazi. Hrana iz ruksaka ili iz seoskog domaćinstva Ibrišimović iz Mijakovića (vidi niže)
  · TROŠKOVI:
  – 5,00 BAM/osobi
  FAKULTATIVNO: ručak iz seoskog domaćinstva Ibrišimović iz Mijakovića (pita, sir, uštipci, kolač, kafa, čaj) – 10 BAM/osobi (UPLATE PRIJE TURE!)
  · PRIJAVA: Sve informacije na kontakt telefon 062/107-719 (SMS/Viber/WhatsApp poruke).

  NAPOMENE: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata navedeni program, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana ture, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa ture u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovi i sl). Ova planinarska tura nije adekvatna za kućne ljubimce. Na ovoj planinarskoj turi mogu učestvovati i djeca od 6 godina, uz pratnju barem jednog roditelja. Obavezno je poštovanje propisanih mjera protiv pandemije koronavirusa!

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  BOBOVAC

  KRALJEVA SUTJESKA – STOLNO MJESTO BOSANSKIH KRALJEVA