Počela gradnja novog Poslovno-sportskog centra na Bjelašnici

  Počela gradnja novog Poslovno-sportskog centra na Bjelašnici

  Bjelašnica, bosanskohercegovačka olimpijska ljepotica smještena nadomak Sarajeva, posljednjih godina postaje sve bogatija smještajnim jedinicama i ugostiteljskim objektima, što doprinosi većoj posjećenosti i njenoj popularizaciji.

  Iako je Bjelašnica centar zimskih dešavanja i planina koja nudi odlične uslova za skijanje, radi se na tome da ova sarajevska planina bude atraktivna i aktivna tokom cijele godine, te postane moderna turistička destinacija. Upravo s ciljem da Bjelašnica bude planina po evropskim, pa čak i svjetskim standardima, gradnjom putne infrastrukture krajem ljeta su počele intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Poslovno-sportskog centra Trnovo na ovoj planini, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini.

  U duhu dobre saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Općine Trnovo, koji su prošle godine potpisali i sporazume o sufinansiranju, s desne strane na ulazu u zonu Babinog Dola bit će izgrađen centar na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara. Bit će to zona sporta i rekreacije s centralnim sadržajima i smještajnim kapacitetima. Cilj je da se osnovni koncept bazira na maksimalnom zadržavanju postojećeg krajolika – šume, odnosno da se svi sadržaji trebaju u maksimalnoj mjeri uklopiti u postojeće stanje na terenu.

  Poslovno-sportski centar Trnovo prvobitno je predviđen za trenažni program i pripreme profesionalnih sportista tokom cijele godine. Međutim, u skladu s rasporedom tokom godine, aktivnosti centra trebaju biti dostupne svima, posebno djeci predškolske i školske dobi, studentima te ekskurzijama, kao i dnevnim posjetiteljima.

  SPORTSKI TERENI I DVORANA

  U sjevernom dijelu planirana je izgradnja sportskih terena za nogomet, mali nogomet, rukomet, košarku, odbojku. Glavni nogometni teren bit će pokriven prirodnom travom, s tribinom s istočne strane kapaciteta 1000 mjesta. Iza tribina su planirani sadržaji koji će objediniti funkcije neophodne za sportiste koji koriste teren (svlačionice, sanitarni čvorovi), kao i servis za posjetitelje. 

  Zapadno od glavnog nogometnog terena, paralelno s njim planiran je višenamjenski teren dimenzija 96 x 44 m, pokriven prirodnom travom, ukupne površine 4 224 m². Ovaj teren je moguće podijeliti na četiri pojedinačna sektora za igru. U zimskom periodu na mjestu ovog višefunkcionalnog terena predviđeno je formiranje terena za hokej na ledu, a kada se ne bude koristila za hokej, ledena ploha će služiti za klizanje na ledu.

  Južno od glavnog nogometnog terena bit će pozicionirana balon hala. Balon će pokrivati nogometni teren s vještačkom travom dimenzija 100 x 60 m. Balon hala bit će povezana toplom vezom s tribinom s pratećim sadržajima i to natkrivenim hodnikom, a južno od balon hale smještena su 4 terena koji su postavljeni kaskadno kao dvojni. Jedan dvojni teren je namijenjen za mali nogomet i rukomet, a drugi dvojni za košarku i odbojku. 

  Centralni objekat unutar područja bit će sportska dvorana koja će biti funkcionalno povezana s hotelom predviđenim za smještaj korisnika centra i poslovnim centrom. Kapacitet dvorane je 500 mjesta, a u skladu s topografijom terena prizemlje sportske dvorane bit će u nivou prvog sprata hotela i poslovnog centra.

  HOTEL, POSLOVNI CENTAR I APARTMANI

  Glavni ulaz u objekat predviđen je s istočne strane, a objektu će se pristupati kosom rampom koja vodi ka garaži koja će biti smještena u podrumu. Kapacitet garaže bit će 30 parking mjesta i zajednička je za hotel i poslovni centar. Osim garaže u podrumu će biti smještene odvojene komunikacije za hotel i poslovni centar, kuglana, garderobe, ostave, tehnički prostori…

  U prizemlju su planirani restoran, kuhinja, kancelarije, sanitarni čvor i komunikacije. Sadržaji hotela u prizemlju se nastavljaju prema sportskoj dvorani – skijašnica, garderobe, spa i sauna, recepcija, kao i prostori kao što su caffe, frizerski salon, butik, teretana, vešeraj… Smještajni kapacitet hotela je 43 dvokrevetne sobe i četiri apartmana, tako da ukupan kapacitet hotela iznosi 98 ležaja.

  Poslovni centar u funkcionalnom smislu predstavljat će zaseban objekat koji će s hotelom biti povezan u nivou prvog sprata. Ovaj objekat objedinjuje funkcije komplementarne okupljanu sportista i sportskog menadžmenta (susreti, sastanci, prezentacije, konferencije), administrativne prostore za potrebe Općine Trnovo, predstavništva firmi sportske opreme i ostalih segmenata sportske industrije koji svoj interes vide na Bjelašnici te funkciju uprave poslovno-sportskog centra.

  Planirana je i izgradnja devet objekata smještajnih kapaciteta – apartmana sa sadržajima centralnih djelatnosti. Za sve objekte s apartmanima je predviđena jedinstvena arhitektura i oblikovanje. Svaki objekat s apartmanima u podrumu imat će garažu za 15 parking mjesta u koju se pristupa s rampe. U prizemlju će biti smješteno 6 apartmana s pratećim prostorima. Na karakterističnim spratovima je predviđeno po 6 apartmana, a u sklopu jednog objekta su predviđene 24 apartmanske jedinice. 

  Realizacija kompletnog projekta bi nesumnjivo doprinijela da Sarajevo postane turistička destinacija broj jedan u regionu. Okvirni plan sa završetak projekta je dvije i po godine, a procijenjena vrijednost projekta je 16,9 miliona KM.


  RESTORAN – VIDIKOVAC

  Na najvišem uzvišenju je predviđen restoran − vidikovac. Cijeli objekat imat će kapacitet za 21 stol za po četiri osobe što iznosi 84 mjesta. U toku zimskog perioda posjetitelji će koristiti samo unutrašnji prostor, a tokom ljeta i terasu na spratu. S mjesta vidikovca pružat će se pogled na sve sportske terene. Najviša visina vidikovca bit će 12 m od kote terena na ulazu. Vidikovcu će se pristupati preko pješačkih/trim staza koje će voditi kroz šumu gdje je predviđena mogućnost formiranja adrenalinskog parka i prostor za igru i zabavu djece.