Počeo peti ”VIVA Film Festival”

  Počeo peti ”VIVA Film Festival”

  Prikazivanjem ruskog dokumentarnog filma “U potrazi za santom”, autorke Natalije Kadirove, u Sarajevu je počeo peti VIVA Film Festival. Festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma trajat će do 22. septembra, i održava se u 17 gradova Bosne i Hercegovine.

  VIVA Film Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera, a u zvaničnoj selekciji su 94 filma iz oblasti religije, ekologije i turizma, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film. Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, “Grand prix” Festivala, a u kategoriji bh. omladinski film, najboljim mladim autorima biće dodijeljene vrijedne nagrade – oprema za budući rad na filmu.

  Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera, a zvanično ga je podržao i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, kao i sve četiri kulturne vjerske zajednice i predstavnici manjina u Bosni i Hercegovini, budući da je VIVA Festival prvi festival sa tom tematikom na ovim prostorima.

  Članovi savjeta Festivala su ugledne javne ličnosti, akademici kao i predstavnici svih konfesija.

  Nagrade i specijalna priznanja bit će dodjeljena na Ceremoniji zatvaranja 21. septembra 2019. godine u 20 sati također u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja Festivala.

  Sve dodatne informacija možete dobiti na web stranici Festivala www.vivaba.com i na https://www.facebook.com/vivafilmfest/.