Počinje obnova Arnaudija džamije u Banja Luci

  Počinje obnova Arnaudija džamije u Banja Luci

  Džamija Arnaudija koja je izgrađena tokom vladavine Osmanskog carstva 1595. godine, koja je srušena tokom prošlog rata, bit će obnovljena uz pomoć Turske. Radovi će početi 22. aprila.

  Napravljena je u osmanskom stilu i ima dosta sličnosti sa džamijom Aladin-bega u Bursi, džamijom Hazi Ozbek u Izniku, Firzu Aga i Yavuz Selim u Istanbulu. Nacrte je radio student ahitekture Mimar Sinan. U svom dvorištu ima fontantu te mezarje u kojima su ukopani Hasan Efendija i njegova supruga.

  Daily Sabah zaključio je kako bi rekonstrukcija ove džamije značajno doprinijela pozitivnoj atmosferi društvenog života Banje Luke jer je značajan objekat za ljude svih religija koji tu žive.

  U saradnji vakufskih direkcija BiH i Turske obnavlja se džamija Aladža u Foči, Sinan džamija u Čajniču, te studentski doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a radit će se i na obnovi vakufskog prodajnog centra u Sanskom Mostu, restauraciji Šarene džamije u Travniku, Behram džamije u Tuzli, Ferhad-beg džamije u Tešnju, baščaršijske džamije u Sarajevu i još mnogih drugih objekata od važnosti za Islamski centar i zemlju općenito.

  Klix.ba