Poljska, pravo srce Evrope

Poljska, pravo srce Evrope

Deveta najveća evropska zemlja je Poljska, zemlja jedinstvenih prirodnih ljepota čije ime potječe od drevnog slovenskog plemena Poljana, naroda koji je živio i radio u poljima, tj. ravnicama ove predivne zemlje.

Kada zavirite u atlas, vidjet ćete kako je Poljska zapravo u srcu Evrope.

Poljska je 69. zemlja po veličini u svijetu sa oko 40 miliona stanovnika kojih najviše ima u šest velikih gradova jedinstvene ljepote: Warszawa, Lod, Krakow, Wroclaw, Poznan i Gdansk. Govore drugim najmnogoljudnijim slavenskim jezikom, odmah poslije ruskog.

U Poljskoj se nalazi jedina pustinja u Evropi – između Krakowa i Čestohovije. S druge strane, jedna trećina ove centralnoevropske zemlje je prekrivena šumama, a polovina je zapravo poljoprivredno zemljište. Zemlja je bogata sa čak 9.300 jezera i 23 nacionalna parka.

Također, najstariji aktivni rudnici soli na svijetu koji su počeli sa radom u 13. stoljeću nalaze se u Vjeličku.

U poljskom gradu Wroclavu je davne 1275. godine počeo sa radom i najstariji restoran u Evropi “Piwnica Swidnicka.

Čak je i prva rafinerija nafte na svijetu sagrađena 1856. godine u Poljskoj. Dao ju je sagraditi poljski farmaceut i naftni industrijski pionir Ignacijo Lukasjevič.

Ova zanimljiva zemlja je i dom najvećog dvorca od cigala: Malbork, u blizini Gdanjska, ali i stotine drugih dvoraca razasutih širom Poljske.

Kroz svoju je bogatu historiju izrodila i velika imena poput slavnog kompozitora Frederica Chopina, te Maria Curie, prve žene koja je dobila Nobelovu nagradu i jedine ličnosti ikada koja je tu prestižnu nagradu dobila za dva odvojena polja nauke. Poljska je izrodila i još 17 drugih nobelovaca.

Ono što je posebno simpatično je da je najčešće ime za psa u ovoj zemlji – Burek.

Poljska je prema izvještajima UN-a jedna od najmirnijih zemalja na svijetu.