Portugal – Muzej Caloustea Gulbenkiana

  Portugal – Muzej Caloustea Gulbenkiana

  Izvanredna kolekcija eksponata sa istoka i zapada

  Sjeveroistočno od parka Eduarda VII nalazi se Muzej Gulbenkian, jedan od velikih svjetskih muzeja i neopjevano blago Evrope. Muzej je dio Fondacije Calousta Gulbenkiana, a u njemu su izloženi dragulji egipatske, grčke, rimske, islamske, azijske i evropske umjetnosti. U ovom muzeju smještena je jedna od najbogatijih privatnih zbirki umjetničkih djela, koju je tokom perioda od 40 godina sakupio naftni magnat Calouste Gulbenkian, jedan od najbogatijih ljudi 20. vijeka. Potkraj života, Gulbenkian se preselio u Portugal, a cjelokupnu svoju zbirku ostavio je u naslijeđe državi kada je 1955. godine umro u 86. godini života.

  Muzej je renoviran i osavremenjen 2001. godine, a za vrijeme odvijanja radova, veći dio muzejskih eksponata bio je izložen u njujorškom Metropolitanu. Među mnogobrojnim eksponatima svakako vrijedi istaći egipatsku zbirku koju krase čuvena zlatna posmrtna maska, izvanredno očuvana zdjela od alabastera stara 2700 godina, niz bronzanih skulptura mačaka, grčku zbirku kovanica, rijetke primjerke kineskog porcelana, japanske umjetnine, te prekrasne perzijske tapiserije iz 16. i 17. vijeka.U iznimno bogatoj zbirci evropske umjetnosti nalaze se djela Rembranta, Rubensa, Monea, Van Dajka, Renoara i drugih renomiranih evropskih umjetnika.

  Muzej Gulbenkian dijeli zajedničko dvorište sa Centrom moderne umjetnosti, koji sadrži zbirku djela moderne i savremene umjetnosti Portugala isvijeta, izloženu na dva sprata. Zbirka Centra sadrži više od 10.000 eksponata.

  Kupovinom Lisabonske kartice možete ostvariti popust pri kupovini ulaznica za muzej, te bez naknade koristiti sredstva javnog prevoza u Lisabonu.

  Kako pronaći muzej:

  Adresa: Avenida de Berna, 45A,
  Linija gradskog prevoza: Metro stanice – São Sebastião ili Praça de Espanha
  Radno vrijeme: 10:00 do 17:45 (Muzej je zatvoren ponedjeljkom)
  Web stranicamuseu.gulbenkian.pt

  Znamenitosti u blizini muzeja:

  Muzej  Anastácio Gonçalves –Muzej sadrži fantastičnu zbirku ličnih ukrasnih predmeta
  Campo Pequeno–monumentalna arena za borbu bikova, sagrađena u maorskom stilu.