Posjetioci Beča uživaju u adventskoj čaroliji

  Posjetioci Beča uživaju u adventskoj čaroliji

  Prema istraživanjima bečke privredne komore u adventskoj čaroliji austrijske prijestolnice ove godine uživat će 4,6 miliona posjetilaca iz Austrije i inozemstva. Svaki posjetilac će u prosjeku potrošiti do 21 Euro. 

  Kada se u zraku počinje osjećati miris cimeta, kuhanog vina i kestena znamo da se približava praznično raspoloženje. Na najljepšim bečkim trgovima su 13. novembra otvoreni prvi božićni bazari. Ove godine se u Beču može posjetiti 20 bazara sa 1018 štandova, koji su omiljeno okupljalište Bečlija ali i mnogobrojnih turista. 

  Za 80% stanovnika ovog grada posjeta bazarima spada u predbožićnu tradiciju i u prosjeku svaki od njih napravi 3,5 posjete godišnje. Ako izuzmemo turiste, Bečlije u ovoj sezoni potroše do 100 miliona eura. Ankete su pokazale da su 3 od 4 posjetioca, u starosnoj dobi od 15 do 39 godina, izuzetno zadovoljni adventskom ponudom, a gdje i neće biti pored ovolikog izbora. 

  Najpoznatiji i najstariji adventski bazar u Beču postavljen je ispred zgrade gradske vijećnice. Takozvani “Christkindlmarkt” se održava od 15. novembra do 26. januara i obuhvata 152 štanda. Za ljubitelje klizanja će na trgu biti postavljen i park sa ledenom površinom od 3000 m2.  

  Beč spada u najpopularnije destinacije tokom adventa, a ukoliko se odlučite za skok do Beča, na ovom linku možete pronaći sve informacije o najposjećenijim bazarima, radnim vremenima, cijenama ulaznica i informacije o parkinzima u neposrednoj blizini.