Posjetite Oman – dragulj Bliskog istoka!

Drugi svijet, drugi način života, druga atmosfera… Oman je jedna od najboljih destinacija za posjetiti, a da se pomaknete iz zone komfora. Država smještena na jugu Arapskog poluotoka, ne ugošćava previše turista, ponajprije jer se malo ljudi interesuje za dolazak ovdje. I to je grehota. Predivni pejzaži, još ljepši pogled na pustinje, plantaže, gradove i potpuno drugačiji doživljaj putovanja. Puno ljepši nego što biste mislili. S razlogom se smatra pravim malim arapskim draguljem, netaknut i specifičan. Kupajte se u smaragdno-zelenoj vodi, uživajte u prostranstvima pustinja, doživite čar Muscata…

 
HOTELCIJENA PO OSOBI ZA PRVIH 10 UPLATA:
CIJENA PO OSOBI ZA REDOVNE UPLATE:Hotel Platinum 3*, ili sličan 1779 KM
1999 KMHotel Al Falaj 4*, ili sličan 
1999 KM2199 KM

Termin putovanja:

19.10. – 26.10.2023

8 dana – 7 noćenja

Prijevoz: Avion

 

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

  1. Dan: 19.10. / SARAJEVO – MUSCAT                                                                                                                                                                    

Polazak s aerodroma u Sarajevu u 14:25 sati te slijetanje u Istanbul u 17:20 sati. Nastavak putovanja iz Istanbula u 18:40 sati te dolazak u Muscat, glavni grad Omana u 00:30 sati sutradan. Transfer do hotela. Noćenje.

  1. Dan: 20.10. / OBILAZAK GRADA MUSCATA

Doručak. Fakultativni obilazak grada. Kao rijedak spoj drevnog i modernog, Muskat je prekrasan grad koji leži u lavirintu smeđih naboranih planina. Uljuljkan Arapskim morem, grad je doživio dramatičan razvoj u posljednje dvije ili tri decenije. Međutim, Muskat se ponosi činjenicom da je sačuvao svoju sjajnu kulturu i baštinu. Naša posjeta počinje vožnjom kroz prostor ministarstava, gdje možete vidjeti niz modernih zgrada sa primjesama antičke, islamske arhitekture. Prvo ćemo posjet Bait Al Zubair muzej, koji ima lijepu izložbu omanske historije i kulture, koja obuhvata sve tradicionalne vrijednosti područja. Imat ćete i foto-stanicu u veličanstvenoj palači Al Alam (zvanična rezidencija sultana Qaboosa) okruženoj dvostrukim portugalskim tvrđavama Mirani i Jalali. Zatim nastavite da posjetite folklornu Muttrah souk, s uskim natkrivenim uličicama gdje možete osjetiti egzotične arome gomile začina, zrna kafe i drevnih lijekova, sve zamamne mirise koji ispunjavaju zrak, a zatim se vratite u hotel.

  1. Dan: 21.10. / SLOBODAN DAN

Doručak. Uživajte i opustite se u hotelu ili gradu.

  1. Dan: 22.10. / NIZWA 

Doručak. Fakultativni izlet Nizwe, Bahla & Jabreen. Tvrđave i dvorci su najupečatljivije kulturne znamenitosti Omana i zajedno sa svojim kulama i gradskim zidinama, istorijski su korišteni kao obrambeni vidikovci za bastione. Procjenjuje se da u Omanu postoji preko 500 tvrđava, dvoraca i kula, a naša današnja posjeta uključuje nekoliko njih koji su upečatljivi po svojoj arhitekturi i stilu. Drevni glavni grad Omana, Nizwa, bio je sjedište učenja i rodno mjesto islama u Omanu. Okrugla tvrđava iz 17. vijeka i souq poznat po srebrnom nakitu glavna su atrakcija Nizwe, a da ne spominjemo popularnu i zanimljivu aukciju stoke koja se održava svakog petka. Izgrađena na kamenoj podlozi, ogromna kula je dizajnirana da izdrži vibracije 24 topa. Zatim prelazimo na Bahlu poznatu po svojoj ručno rađenoj grnčariji. Posjetite tvrđavu Bahla. Zatim nastavite do Jabreena i fotografirajte se u zamku Jabreen, ručak u lokalnom restoranu i povratak nazad u Muscat.

  1. Dan: 23.10. / SINKHOLE – FIN PLAŽA – WADI SHAB 

Doručak. Fakultativni obilazak. Prva posjeta Sultan Qaboos velikoj džamiji koja ima izvanredno arhitektonsko dostignuće. Kao savremena bogomolja služi kao duhovni orijentir za moderni Oman, projektujući vrijednosti i težnje naroda Omana. Kao građevina, održava savršenu ravnotežu između estetike, kulture i duboko ukorijenjene islamske tradicije. Zatim nastavljamo put do WADI SHAB-a: pogled koji oduzima dah, spektakularan ulaz, prirodni bazeni i terase prošarane plantažama čine ovaj vadi jednim od najljepših mjesta u Sultaniji. 45 minuta hoda kroz duboku klisuru potrebno je da se dođe do bazena sa smaragdnom vodom: idealno mjesto za zasluženo kupanje. Zaustavit ćemo se na plaži Fin, sljedeća posjeta je čuvena vrtača, dio urušene planine ispunjene morskom vodom. Zatim povratak u hotel Muscatu i noćenje.

  1. Dan: 24.10. / SLOBODAN DAN

Doručak. Uživajte i opustite se u hotelu ili gradu.

  1. Dan: 25.10. / CJELODNEVA TURA NA MORU

Doručak. Preporučujemo Vam fakultativni izlet na Wadi Bani Khalid, magičnu oazu u pustinji. Wadi na arapskom znači dolina, ali u Omanu tako zovu doline s koritom rijeke, koje je uglavnom suho ili s vrlo malo vode. Vode ima samo nakon kiša, koje su ovdje iznenadne, kratke i obilate. Bez obzira na količinu vode, oko korita je uvijek zeleno. Omanci su kroz stoljeća izgradili falaje koji vodu crpe s izvora, prije nego ih upiju prazna korita. Nakon kupanja odlazimo put pješčane pustinje. Nastavljamo uzbudljivu vožnju u 4×4 vozilima. Ručak u kampu pod pustinjskim zvjezdanim nebom. Povratak u hotel u Muscatu. Noćenje

  1. Dan: 26.10. / MUSCAT – SARAJEVO
    Istim putem kojim smo došli, vraćamo se nazad. Avion s aerodroma u Muscatu polijeće u 07:45 sati, a iz Istanbula za Sarajevo krećemo u 18:50 sati. Avion slijeće u Sarajevo u 19:40 sati po lokalnom vremenu.

 

 

Relax Tours

Zelenih Beretki 22
71000 Sarajevo, B&H
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331
relaxtours@relaxtours.com
sales@relaxtours.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content