Pratite slijetanje rovera na Mars: Krater nazvan po općini u BiH

  Pratite slijetanje rovera na Mars: Krater nazvan po općini u BiH

  Pažnja svjetske javnosti danas je usmjerena prema Bosni i Hercegovini.

  Foto: ESA

  Naime, u večernjim satima očekuje se da će NASA-in rover Perseverance uspješno sletjeti u krater Jezero, koji je nazvan po istoimenoj općini nedaleko od Mrkonjić-Grada. Evropska svemirska agencija je i objavila fotografiju kratera:

  This is #Jezero crater on #Mars, the site for NASA’s Perseverance Mars Rover touchdown tomorrow evening! We’ll be…

  Posted by ESA – European Space Agency on Srijeda, 17. Februar 2021.

  Početak prijenosa uživo bit će večeras u 20:15 po našem vremenu. Općina Jezero organizirat će putem videolinka javno praćenje slijetanje rovera Perseverance na Mars. Iz općine su saopćili da će prijenos biti organiziran u skromnim uslovima, zajedno s mladima općine Jezero, u sportskoj sali Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Prethodno će u 19 sati biti odigrana sportska utakmica, čime će biti otvoren ovaj veoma značajan događaj za općinu Jezero.

  Slijetanje rovera možete pratiti i vi na ovom linku.

  Podsjećamo, veza čuvene NASA-e i ove Općine započela je 2007. godine, kada je krater na Marsu dug 45 kilometara posredstvom Međunarodne unije astronoma dobio naziv Jezero, kojeg je NASA  u novembru 2018. odabrala kao cilj misije.

  Launch of NASA’s Perseverance Mars Rover onboard this United Launch Alliance rocket is scheduled for July 30 at 7:50…

  Posted by NASA’s Kennedy Space Center on Srijeda, 29. July 2020.

  Rover Perseverance, koji u prijevodu označava ustrajnost ili upornost, je na daleki put poletio 30. jula prošle godine oko 14 sati po našem vremenu, iz Cape Canaveral Air Force stanice na Floridi. U općini Jezero su putem videolinka na otvorenom organizirali i prijenos uživo početka lansiranja rovera na Mars. Načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić rekla je tada da su u ovoj općini sretni što se krater na Marsu zove Jezero.

  Zadatak rovera je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru Jezero. Naziv za njega je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom. Misija treba trajati najmanje jednu godinu na Marsu, što je otprilike 687 dana na našoj planeti.