Praznik mimoze – gdje su dani i zimi dugi i topli

  Praznik mimoze – gdje su dani i zimi dugi i topli

  Najvažniji novski cvijet i najčuvenija novska glumica. Da, glumica (Mimosaceae, od lat. mimus, prema grč. μĩμος, glumac). Primadona. Prvakinja drame i fešte.

  Foto: Oficijelna stranica festivala

  Korijeni su joj australijski. Porodica brojna. Izabrana je na
  audiciji u Norveškoj, zime 1968. godine, da predstavlja grad i njegove ljude širom zemaljske kugle. Izabrana od uglednog žirija scenarista, producenata i režisera novljanskih blagih zima – kreatora njenoga repertoara koji je i posle pola vijeka svjež i aktuelan. Od 1969. na najvećim gradskim scenama Novoga, Beograda, Beča, Pešte, Pariza, mimoza graciozno igra, osmijehuje se zavodljiva, plijeni svježinom i zove mirisom.

  Zima je njeno vrijeme, počinje da igra kada kontinentom zavladaju snjegovi, vjetrovi i ledene kiše. Tada iz krošnji izvíru njeni perasti zeleni listovi, uredni i jednaki, i kao jarko sunce žuti i puni cvjetovi. Zato je i glumica izabrana za zvanični cvijet Zimskih olimpijskih igara kad joj se čitav svijet divio (Sarajevo, 1984).

  Tako je i danas. Premijerno izvođenje ima svake sezone početkom godine u njenom Novom koji joj je posvetio praznik, a onda zajedno sa Gradskom muzikom, mažoretkama i čitavom trupom gostuje i igra pozivajući ljude da je vide tamo gdje najsjajnije blista: u svom gradu. I oni dolaze, srećni što su dio svjetski slavnog Praznika mimoze tamo gdje su dani i zimi dugački i topli. A naša glumica pola vijeka već briljira na sceni. Bis!
  ———-
  Ove godine i pored svih problema sa Covid-19 virusom, tradicija se nastavlja – 52. Praznik mimoze će biti održan od 15.2. do 15.3.2021. godine.

  Foto: Oficijelna stranica festivala

  Više o mimozi, kao i drugim zanimljivostima iz Herceg Novog možete pronaći na stranicama knjige “Herceg Novi slikovni leksikon”.
  ———-
  Za više informacija o Herceg Novom:
  💡 Zaprati www.fb.me/hercegnovi.travel
  💡 Posjeti www.hercegnovi.travel
  ———-

  PROGRAM 52. Praznik mimoze “Veza koja traje”

  Posted by Praznik Mimoze Herceg Novi – Zvanična stranica on Ponedjeljak, 8. Februar 2021.