Praznik mimoze – U toku je velika hercegnovska fešta

Praznik mimoze – U toku je velika hercegnovska fešta

Početkom vikenda iza nas oživjelo je 49. izdanje Praznika mimoze, brenda crnogorskog grada Herceg Novog.

Uprkos lošem vremenu i na primorju, ništa dobro raspoloženje ljudi nije moglo pokvariti, iako je zbog crvenog meteo alarma otvaranje tradicionalne manifestacije izmješteno s planiranog glavnog gradskog trga u Dvoranu Park.

Praznik mimoze otvoren je koncertom muzičke zvijezde Nine Badrić, koja je svojim hitovima i simpatičnim storijama zabavljala publiku u petak navečer. Veselo je bilo i sutradan na ulicama kada je povorka mažoretkinja, trombonjera i muzike krenula prema Baošićima, gdje se održavala Fešta od mimoze, ribe i vina. Vrijedne kuharske ekipe pripremale su specijalitete za kušanje, dok se sa svih strana rive širio miris mimoze i radosti ljudi. Već navečer u Institutu “Dr. Simo Milošević” u Igalu odigrala se vrhunska žurka – maskenbal – s mnoštvom zanimljivih pa i šaljivih kostima. Noć je proticala u veseloj atmosferi uz pjesme Tijane Dapčević, dok su ispred stagea plesali svi – i maske i gosti zabave.

Predstavnici Turističke zajednice Herceg Novi: Pavle Obradović (desno) i Dalibor Vuković (lijevo) također su se prerušili za maskenbal.

Među učesnicima maskenabala sreli smo i Marušku Nenezić, članicu budvanskih Feštađuna, koja se već 13 godina maskira.

 

Kaže nam:

“Veoma sam vesela osoba po prirodi, volim da se družim i da feštam, to su razlozi zašto volim maskenbale. Smatram da je ovo pravi poziv za sve ljude koji žele da se osjećaju lijepo, koji uživaju u tome da predstavljaju nekog drugog i koji vole da upoznaju nove ljude.”

Praznik mimoze nosi naziv po cvijetu koji se rađa u februaru i karakterističan je za primorski predio. Ovdje se proslavlja još od 1969. godine plesovima, karnevalima i maskenbalima, a kako kaže direktor Turističke zajednice Herceg Novi Pavle Obradović, riječ je o najvažnijoj manifestaciji koja se ne održava u sezoni, jer u zimskim mjesecima privuče veliki broj gostiju iz regiona.

Manifestacija traje tokom cijelog februara donoseći raznolika dešavanja oličena u sportskim, kulturnim i muzičkim manifestacijama.

“Sljedeće godine Praznik mimoze doživjet će svoje jubilarno, 50. izdanje. Već smo krenuli s planiranjima i učinit ćemo sve da taj veliki događaj bude zapamćen”, govori direktor Obradović, dodajući da se Turistička zajednica Herceg Novi svake godine trudi unaprijediti Praznik mimoze, a sada je jedan od prioriteta i njegova popularizacija van našeg regiona.

Predstavnici bh. medija na maskenbalu.

Ovogodišnji Praznik mimoze traje do 25. februara. Ne samo da vas zove dobra zabava, nego i inspirativna hercegnovska rivijera na koju će uvijek doći sunce sa svojim zrakama. To ni zimski mjesec februar ne može spriječiti.