Predavanje ambasadora Malezije u BiH: “Malaysia – Truly Asia”

Predavanje ambasadora Malezije u BiH: “Malaysia – Truly Asia”

Udruženje bosanskohercegovačko-azijskog prijateljstva (ABACUS) 23. novembra 2016. godine, u prostorijama Bosna Re osiguranja  u Sarajevu, upriličilo je predavanje Ambasadora Malezije u BiH, NJ.E. Anuar Kasmana, pod naslovom “Malaysia – Truly Asia”. 

NJ.E. Anuar Kasman, ambasador Malezije u BiH, predstavio je svoju zemlju, oblasti saradnje između Bosne i Hercegovine i Malezije, obrazovne projekte i stipendijske programe, obim vanjskotrgovinske razmjene, kao i planove za buduću saradnju.

Predavanju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u BiH, doajeni BH diplomatije – ambasadori koji su službovali u Aziji, predstavnici akademske zajednice, gospodarstvenici, studenti i učenici Druge gimnazije u Sarajevu.

6

Predavanje su otvorili akademik Kemal Hanjalić, počasni predsjednik ABACUS-a, najodlikovaniji živući Bosanac, te gosp. Zlatan Filipović, direktor Bosna RE osiguranja i član Upravnog odbora ABACUS-a.

Predavanje je moderirao gosp. Mahir Hadžiahmetović, nekadašnji predsjednik Privredne komore BiH i bivši ambasador BiH u azijskim zemljama.

 

ABACUS (Udruženje za bosanskohercegovačko-azijsku saradnju, razumijevanje i solidarnost) je platforma koju je osnovala grupa diplomata, znastvenika, medijskih stručnjaka i kulturnih djelatnika iz Azije i BiH. Za cilj ima ekonomsko i kulturno reafirmisanje Azije u BiH, i BiH u svakoj od azijskih zemalja ponaosob. Udruženjem predsjedavaju dva najodlikovanija živuća Bosanca, Raif Dizdarević i akademik Kemal Hanjalić. Sjedište je u Sarajevu, a ABACUS ima svoje aktivnosti diljem zemlje i regiona.

Događaj koji je pobudio veliko interesovanje i živu raspravu, zaključen je uz najavu Azijskog obrazovnog sajma, koji ABACUS namjerava organizovati početkom naredne godine.